Υποτιτλισμός αποσπάσματος και μεταφραστικός σχολιασμός του ντοκιμαντέρ “Ice On Fire” - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία είναι η προσπάθεια υποτιτλισμού των πρώτων 800 υπότιτλων του ντοκιμαντέρ του 2019, “Ice On Fire”, από τα αγγλικά στα ελληνικά, καθώς και μεταφραστικός του σχολιασμός. Στο πρώτο μέρος αναπτύσσεται το θεωρητικό πλαίσιο, όπου περιλαμβάνεται τι είναι μετάφραση, τι είναι οπτικοακουστική μετάφραση και υποτιτλισμός. Ακολουθεί η μεθοδολογία και η παράθεση των μεταφραστικών τεχνικών κατά Vinay και Dalbernet και ο μεταφραστικός σχολιασμός για τις τεχνικές μετάφρασης που χρησιμοποίησα. Τέλος, παρατίθεται το μετάφρασμα και η βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε.

The present dissertation is the attempt to translate the first 800 subtitles of the 2019 documentary "Ice On Fire", from English to Greek, along with translational commentary. In the first part which is the theoretical context, the dissertation looks at what translation is, and finally what audiovisual translation and subtitling are. The methodology follows along with the translation techniques, according to Vinay and Dalbernet and the translational commentary for the translation techniques used. Followed by my translation and the bibliography used.
Keywords: Μετάφραση, οπτικοακουστική μετάφραση, υποτιτλισμός, ντοκιμαντέρ.; Translation, Audiovisual Translation, Subtitling, Documentary