Τέχνη και Ακτιβισμός: η οργάνωση ενός μαραθώνιου λημματογράφησης στη Βικιπαίδεια με αντικείμενο τις Ελληνίδες καλλιτέχνιδες. - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Πώς συμβάλει η οργάνωση ενός μαραθωνίου λημματογράφησης στη Βικιπαίδεια με αντικείμενο τις Ελληνίδες καλλιτέχνιδες στη βελτίωση της παρουσίας αυτών στην εγκυκλοπαίδεια; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα το οποίο προσπαθεί να απαντήσει η παρούσα πτυχιακή εργασία. Στόχος της είναι η ανάδειξη της έλλειψης πληροφορίας για τις Ελληνίδες καλλιτέχνιδες, η προβολή του έργου τους, στην ελληνική και αγγλική Βικιπαίδεια, και ο εμπλουτισμός αυτών, καθιστώντας την πληροφορία ελεύθερη και προσβάσιμη. Γιατί μας αφορά τόσο πολύ η οργάνωση ενός μαραθώνιου λημματογράφησης στη Βικιπαίδεια με αντικείμενο τις Ελληνίδες καλλιτέχνιδες; Δεν πρόκειται ούτε για θέμα εθνικισμού, ούτε για θέμα φεμινισμού. Πρόκειται για θέμα δικαιοσύνης και προβολής. Η ανάγκη βελτίωσης της παρουσίας των ελληνίδων καλλιτέχνιδων στην ελληνική και στην αγγλική Βικιπαίδεια προκύπτει από τη διαπίστωση ότι αυτή είναι αρκετά περιορισμένη. Έρευνες αποδεικνύουν ότι το ποσοστό των γυναικών που συνεισφέρουν στη Βικιπαίδεια είναι δραματικά μικρό εν συγκρίσει με αυτό των αντρών, καθώς και ότι η φύση του περιεχομένου της είναι προκατειλημμένη υπέρ του αρσενικού φύλου. Το ζήτημα αυτό είναι γνωστό ως «χάσμα μεταξύ των φύλων» («gender gap»). Από τότε που διαπιστώθηκε κι έπειτα έχουν δημιουργηθεί παγκοσμίως διάφορες εκστρατείες στη Βικιπαίδεια, στόχος των οποίων είναι η γεφύρωσή του και η αύξηση της προβολής των γυναικών και των συνεισφορών τους. Αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται με τη διοργάνωση μαραθωνίων λημματογράφησης και επεξεργασίας, γνωστών ως «edit-a-thons».

How does organizing a Wikipedia edit-a-thon on Greek women artists contribute to increasing their presence in the encyclopedia? This is the central question which this thesis attempts to answer. Its aim is to highlight the lack of information about Greek women artists, to promote their work on Greek and English Wikipedia, and to enrich it, making the information free and accessible. Why are we so interested in organizing a Wikipedia edit-a-thon on Greek women artists? Why are we so interested in organizing a Wikipedia entry marathon on Greek artists? It is neither a matter of nationalism, nor a matter of feminism. It is a matter of justice and visibility. The need to improve the presence of Greek women artists in Greek and English Wikipedia arises from the realization that this presence is quite limited. Research shows that the percentage of women contributing to Wikipedia is dramatically low compared to that of men, and that the nature of its content is biased in favour of the male gender. This issue is known as the "gender gap". Since its discovery various campaigns have been created worldwide within Wikipedia, aimed at bridging it and increasing the visibility of women and their contributions. This goal is achieved by organizing authoring and editing marathons, known as "edit-a-thons".
Art and Activism: a Wikipedia Edit-a-thon on Greek women artists
Keywords: Τέχνη, Ακτιβισμός, Φεμινισμός, Βικιπαίδεια; Art, Activism, Feminism, Wikipedia