Η ξιφασκία στη Νεότερη και Σύγχρονη Ελλάδα. Ιστορικές και Κοινωνιολογικές προσεγγίσεις. Το παράδειγμα της Κέρκυρας - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται την εμφάνιση και την διάδοση της ξιφασκίας στη Νεότερη και Σύγχρονη Ελλάδα. Μέσα από το ιστορικό γίγνεσθαι και τις ζυμώσεις που συντελούν στη διαμόρφωση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, επιχειρείται μια, τόσο συνολική όσο και επί μέρους, «θεματική» παρουσίαση του φαινομένου της ενασχόλησης με την ξιφασκία. Ως μέσο στρατιωτικής προετοιμασίας, ως μέσο για την απόδοση δικαιοσύνης και την ικανοποίηση σε προσωπικές μονομαχίες, ως ψυχαγωγία- προνόμιο ανδρικής αστικής κοινωνικότητας και, τέλος, ως σπορ που κατακτά όλο και περισσότερους θαυμαστές με το πέρασμα του χρόνου, σε όλη την Ελλάδα, από την διοργάνωση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896, μέχρι τις μέρες μας. Η περίπτωση της Κέρκυρας δεν είναι τίποτε άλλο παρά η απόπειρα για την καταγραφή της πορείας του αθλήματος της ξιφασκίας στο νησί, μέσα από όσες πηγές έχουν διασωθεί από την δραστηριότητα που παρατηρείται, από τις αρχές του 20ου αι. μέχρι την έναρξη του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, οπότε και σταματά για τέσσερις δεκαετίες, όσο και με βάση τις ζωντανές, προφορικές μαρτυρίες ανθρώπων που την έζησαν και που δραστηριοποιούνται στον χώρο της, από τις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα έως σήμερα. Η έρευνα, μέσα από προφορικές συνεντεύξεις, προσφέρει όχι μόνον πληροφορίες για το αθλητικό και αγωνιστικό γίγνεσθαι του αθλήματος σε τοπικό επίπεδο και την εξάρτησή του από τις Αθηνοκεντρικές αποφάσεις, αλλά και τον ανάλογο προβληματισμό για τον βαθμό αλληλεπίδρασης των κοινωνικο- οικονομικών συνιστωσών, σε σχέση με την καλλιέργεια, εξέλιξη και, εν τέλει, επιβίωση του αθλήματος, σε αυτή την μικρή, αλλά πλούσια σε ιστορικό παρελθόν, γωνιά της Ελλάδας.

The current paper aims to detail the emergence and spread of fencing in Modern Greece. Through the historical events that led to the formation of the Modern Greek State, an attempt is made to thematically present, both as a whole and in part, the phenomenon of people’s engagement with fencing. A means of martial preparedness, serving justice and settling matters by combat, an entertainment privilege of male urban sociability and ultimately a sport with an ever-growing number of fans as time goes on, from the first modern Olympics to modern times. In the case of Corfu, this is nothing more than an attempt to record the progression of the sport on the island, using all surviving resources of its recorded activity from the dawn of the 20th century up to the start of the Second World War, when all fencing activity ceases for four decades, as well as live personal accounts of those who experienced and are – in some way – actively engaged in the sport, from the early eighties to this day. The research, which has been conducted through one-on-one interviews, offers not only information about the sporting and competitive history of fencing at a local level and its dependence on Athens-centric decisions, but also a reflection on the degree of interaction of socio-economic variables in relation to the evolution and, in essence, the survival of the sport in this small, yet historically rich corner of Greece.
Keywords: Ξίφος, ξιφασκία, οπλομαχητική, Mονομαχία, Νεότερη και Σύγχρονη Ελλάδα, Κέρκυρα.; Sword, Fencing, Sword Fighting, Dueling, Μοdern Greece, Corfu.