[Η ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Σκοπός της παρούσης διπλωματικής είναι να μετρηθεί η διαπολιτισμική ευαισθησία μιας ομάδας αστυνομικών. Παρόλο που στην Ελλάδα έχουν διεξαχθεί έρευνες που εστιάζουν γενικά στη διαπολιτισμική ευαισθησία, καμία από αυτές - απ’ όσο γνωρίζει ο μελετητής - δεν στοχεύει στην συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού διεξήχθη ποσοτική έρευνα. Εξασφαλίστηκε δείγμα 215 αστυνομικών με τη μέθοδο της δειγματοληψίας χιονοστιβάδα. Εργαλείο της έρευνας αποτέλεσε η κλίμακα Intercultural Sensitivity Scale (ISS) των Chen και Starosta (2000). Η ανάλυση των δεδομένων έγινε χρησιμοποιώντας δύο λογισμικά, το SPSS και το NeuroXL. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι αστυνομικοί παρουσίασαν υψηλές βαθμολογίες και στις 5 υποκλίμακες του ερωτηματολογίου γεγονός που υποδηλώνει και υψηλή βαθμολογία στη συνολική κλίμακα Διαπολιτισμικής ευαισθησίας, η οποία και επιβεβαιώθηκε. Αναφορικά με την ύπαρξη ή μη διαφοράς ανάμεσα σε δημογραφικά χαρακτηριστικά αστυνομικών διαφορετικού φύλου, ηλικίας, ετών προϋπηρεσίας, επιπέδου επιμόρφωσης και διδασκαλίας ή μη ως προς το βαθμό διαπολιτισμικής ευαισθησίας τους, η παρούσα έρευνα συμπέρανε πως δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ ηλικίας, ετών προϋπηρεσίας και επιμόρφωσης των αστυνομικών ως προς το βαθμό διαπολιτισμικής ευαισθησίας, αλλά υπάρχει ως προς το φύλλο. Τέλος, παρατηρείται ζήτηση από τους συμμετέχοντες αστυνομικούς για εκπαίδευση και συστηματική ενημέρωση πάνω στο θέμα της διαπολιτισμικής ευαισθησίας. Συμπερασματικά, οι αστυνομικοί της παρούσης έρευνας, είναι εξοικειωμένοι και σέβονται τις πολιτισμικές διαφορές, διακατέχονται από ανοικτό πνεύμα και αναγνωρίζουν ως ίσους όλους τους πολιτισμούς.

Purpose of this research is to measure the intercultural sensitivity of a group of police officers. Although research has been conducted in Greece that generally focuses on the subject, there are very few that focus on the intercultural sensitivity of police officers. For the implementation of this research, a quantitative methodology was chosen and conducted. A sample of 215 police officers was obtained using the avalanche sampling method. The Intercultural Sensitivity Scale (ISS) by Chen and Starosta (2000) was shown as a research tool. The analysis of the data obtained was conducted using two software tools, SPSS and NeuroXL. According to the results of the research, the police officers presented high scores on all 5 subscales of the questionnaire, which also indicates a high score on the overall scale of Intercultural sensitivity, which was confirmed. Regarding the existence or non-existence of a difference between the demographic characteristics of police officers of different gender, age, years of service, level of training and teaching or not in terms of their degree of intercultural sensitivity, this research concluded that there is no statistically significant difference between age, years of service, training of police officers in terms of the degree of intercultural sensitivity, but there is change in relevance to the gender. Finally, there is a demand from the participating police officers for systematic training on the issue of intercultural sensitivity. In conclusion, the police officers who participated in this research are familiar with and respectful of cultural differences. They possess an open mind and recognize all cultures as equal.
THE INTERCULTURAL COMMUNICATION SKILLS OF THE HUMAN RESOURCES OF THE GREEK POLICE
Keywords: διαπολιτισμική, ευαισθησία, αστυνομικοί, επιμόρφωση, διαπολιτισμική επικοινωνία, αστυνομία, αστυνομικοί; intercultural, sensitivity, police, intercultural communication, training