Εξάσκηση Φοιτητών και Φοιτητριών Διερμηνείας σε Πραγματικές Συνθήκες Εργασίας - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως αντικείμενο μελέτης τις προσωπικές εμπειρίες των φοιτητών και φοιτητριών διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, από τα σεμινάρια, τις ημερίδες και τα συνέδρια στα οποία συμμετείχαν. Σκοπός της έρευνας είναι η αποτίμηση των αποτελεσμάτων της εθελοντικής συμμετοχής διερμηνέων σε πραγματικές συνθήκες εργασίας παράλληλα με τις σπουδές τους. Οι απαντήσεις που δόθηκαν από προπτυχιακούς διερμηνείς του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας στο ερωτηματολόγιο που τους διαμοιράστηκε σε ηλεκτρονική μορφή, αποτυπώνουν όσα αποκόμισαν από αυτή τους τη συμμετοχή. Η έρευνα στηρίχθηκε σε πέντε στάδια: τη συλλογή δεδομένων μέσω μελέτης προγραμμάτων σπουδών διερμηνείας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την κατασκευή ερωτηματολογίου, τη διεξαγωγή ερευνητικής συνέντευξης με διερμηνείς, την καταγραφή αποτελεσμάτων, τη διεξαγωγή συμπερασμάτων. Τα αποτελέσματα της έρευνας φανερώνουν πως αυτή η μέθοδος εξάσκησης, πριν τη λήψη πτυχίου διερμηνείας, αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματική και συμβάλλει στην εκπαίδευση καταρτισμένων επαγγελματιών διερμηνείας.

This thesis examines the personal experiences of Ionian University’s interpreting students in relation to the seminars, workshops and conferences they participated in. The purpose of this research is to assess the effectiveness of interpreting students’ voluntary participation in authentic conference settings. The answers given by undergraduate interpreting students of the Department of Foreign Languages, Translation and Interpreting to the questionnaire distributed to them online, reflect what they have gained from their participation. The research was based on five stages: the study of interpreting curricula in Greece and abroad, the construction of a questionnaire, conducting interviews with interpreters, documenting the results, drawing conclusions. The research results indicate that this training method, prior to graduation, proves to be particularly effective and contributes to the development of proficient interpreting professionals.
Interpreting Student Training in Authentic Conference Settings
Keywords: πρόγραμμα σπουδών, διερμηνεία, ερωτηματολόγιο, συνέντευξη, αποτελέσματα, συμπεράσματα; interpreting curricula, interpreting, questionnaire, interview, results, conclusions