Δημόσιος και ιδιωτικός βίος στην αρχαία Ελλάδα - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Η πτυχιακή εργασία έχει στόχο να παρουσιάσει το δημόσιο και ιδιωτικό βίο της αρχαίας Ελλάδας, κυρίως στην Αθήνα και στην Σπάρτη καθώς εκεί διατίθενται οι πληροφορίες που έχουν διασωθεί. Αρχικά παρουσιάζεται το ευρύτερο πλαίσιο πριν την εδραίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Γίνεται αναφορά στη διαιτησία του Σόλωνα και του Κλεισθένη, τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις σημαντικές εορτές που τελούνταν στην Αθήνα. Οι Αθηναίοι συμπεριλήφθηκαν στην εξουσία και συνέρρεαν κατά χιλιάδες στην εκκλησία, τα δικαστήρια και τους άλλους θεσμούς. Το βασικό γνώρισμα ενός πολίτη ήταν η κατοχή δικαιώματος συμμετοχής στη πολιτική ζωή της πόλης του. Στην Σπάρτη υιοθετήθηκε ένα πολίτευμα με ολιγαρχικά και δημοκρατικά χαρακτηριστικά. Ο πυρήνας της αρχαίας κοινωνίας είναι ο οίκος με αρχηγό τον άντρα. Η γυναίκα στην Αθήνα ήταν αποκλεισμένη από κάθε κοινωνική δραστηριότητα και η συνέχιση της πόλης στηρίζεται αποκλειστικά στην απόκτηση νόμιμων παιδιών. Ο γάμος αποτελεί ουσιαστικά την βάση της θέσης της γυναίκας και κανονίζεται πάντα μεταξύ του πατέρα και του μέλλοντος συζύγου. Αντίθετα στην Σπάρτη οι γυναίκες απολάμβαναν μεγαλύτερη ελευθερία και συμμετείχαν στις κοινωνικές εκδηλώσεις. Όσον αφορά την εκπαίδευση των παιδιών στην Αθηναϊκή κοινωνία την αγωγή αναλάμβανε ο πατέρας που ήταν και ο αρχηγός της οικογένειας. Στο τελευταίο κομμάτι της εργασίας παρουσιάζονται τα επαγγέλματα των αρχαίων. Εν συνεχεία, αναλύονται τα ζητήματα της διατροφής, του καλλωπισμού, των συμποσίων και τέλος γίνεται μια αναφορά σχετικά με τον πόλεμο.
Keywords: Αρχαία Ελλάδα, βίος, Αθήνα, Σπάρτη, δημοκρατικό πολίτευμα, δημοκρατικοί θεσμοί, Σόλων, Κλεισθένης, Σεισάχθεια, Βουλή των Πεντακοσίων, Εκκλησία του Δήμου, Δικαστήρια Ηλιαίας, οίκος, θέση γυναίκας, θέση άνδρα, γάμος, εκπαίδευση, διατροφή, καλλωπισμός, συμπόσια, πόλεμος