Δημιουργία εθνογραφικού ντοκιμαντέρ "Νάшиτε" (Ours) - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η πτυχιακή εργασία αναλύει τη σχέση μεταξύ του πολιτισμού, της πολιτικής και των συνόρων μέσα από το παράδειγμα της περιοχής Φλώρινας. Στοχεύει να συνδυάσει θεωρητικές γνώσεις με πρακτική εμπειρία στην παραγωγή ενός οπτικοακουστικού έργου. Μέσα από πολυτροπικές μεθόδους συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων και με την εφαρμογή μιας αυτοεθνογραφικής προσέγγισης, η εργασία εξετάζει την κοινωνική και πολιτισμική δυναμική της περιοχής της Φλώρινας, τονίζοντας την ιδιαιτερότητα των συνοριακών περιοχών και την επίδραση που τα σύνορα ασκούν στη διαμόρφωση της ταυτότητας των κατοίκων. Η πρακτική πτυχή της εργασίας απεικονίζει τη δημιουργική διαδικασία και την εφαρμογή θεωρητικών εννοιών στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες που αυτή η πολυτροπική προσέγγιση προσφέρει στην κατανόηση της πολυπλοκότητας και της πολυδιάστατης φύσης των συνόρων και της πολιτισμικής ταυτότητας των πληθυσμών που κατοικούν σε αυτά. Η εργασία, μέσω του ντοκιμαντέρ, επιδιώκει να αποκαλύψει πώς οι κάτοικοι της Φλώρινας εκφράζουν και διαχειρίζονται την ταυτότητά τους μέσα από τοπικούς χορούς και άλλες πολιτισμικές πρακτικές, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα την επίδραση σε αυτή τη διαδικασία σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων, όπως η ένταξη της περιοχής στο ελληνικό κράτος το 1913, καθώς και σημαντικά ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα μέχρι και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το 1991. Η έρευνα αποκαλύπτει τη δυναμική των συνόρων ως χώρων πολιτισμικής συνάντησης και ανταλλαγής, καθώς και την επίδρασή τους στην κοινωνική και πολιτική ζωή των κατοίκων. Η πτυχιακή εργασία αυτή συνιστά μια πολυδιάστατη μελέτη που επιχειρεί να συνδυάσει την ακαδημαϊκή έρευνα με την εφαρμογή τεχνικών γνώσεων της παραγωγής οπτικοακουστικού έργου και να αποκαλύψει τη σύνθετη σχέση μεταξύ πολιτισμού, ταυτότητας και συνόρων στη σύγχρονη εποχή.

This thesis analyzes the relationship between culture, politics, and borders through the example of the Florina region. It aims to combine theoretical knowledge with practical experience in producing an audiovisual work. Utilizing multimodal data collection and processing methods and applying an auto-ethnographic approach, the study examines the social and cultural dynamics of the Florina region, highlighting the uniqueness of border areas and their impact on shaping the border residents' identity. The practical aspect of the work illustrates the creative process and the application of theoretical concepts in the production of the documentary, showcasing the opportunities this multimodal approach offers for understanding the complexity and multidimensional nature of borders and the cultural identity of the populations residing in them. The dissertation, through the documentary, seeks to reveal how the inhabitants of Florina express and manage their identity through local dances and other cultural practices while analyzing the impact of significant geopolitical developments, such as the incorporation of the region into the Greek state in 1913, various historical events of the 20th century up to the dissolution of Yugoslavia in 1991. The research reveals the dynamics of borders as spaces of cultural encounter and exchange, as well as their impact on the social and political life of the inhabitants. This thesis constitutes a multidimensional study that attempts to combine academic research with the application of technical knowledge and to reveal the complex relationship between culture, identity, and borders in the modern era.
Keywords: ντοκιμαντέρ, εθνογραφία, χορός, μουσική, Φλώρινα, ταυτότητα, σύνορα, επιτέλεστική κουλτούρα; documentary, ethnography, dance, music, Florina, identity, borders