ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ FICUS CARICA ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2019 ΚΑΙ 2020 - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η συκιά (Figus Calica) αποτελεί ευρέως γνωστό φυτό που στον Ελλαδικό χώρο συναντάται συχνά. Εμφανίζει πληθώρα χρήσεων, από την κατανάλωση των καρπών του σε νωπή μορφή, την παρασκευή εδεσμάτων εώς και την ευεργετική χρήση των συστατικών του στην ιατρική, τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την κοσμετολογία. Μεταξύ άλλων, οι καρποί της συκιάς και τα έλαια που παράγονται από αυτούς, περιέχουν συστατικά που εμφανίζουν σημαντική αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση, ενώ σειρά μελετών επισημαίνουν τη συμβολή τους, στην καταπολέμηση διαφόρων μορφών καρκίνου, καρδιαγγειακών νοσημάτων κ.ά. Για τους παραπάνω λόγους, η παρούσα εργασία βασίζεται στην εκτενή μελέτη της βιβλιογραφίας που αφορά το σύκο και επιχειρεί να παρουσιάσει τις σύγχρονες τάσεις και εφαρμογές του φυτού αυτού, σε μια σειρά από διαφορετικά πεδία.

Figs, the fruits and trees of the Ficus genus, are among the most well-known species all around the world, as in Greece. The fruit and the tree itself, have provided the human kind with a number of useful benefits. Figs are useful as edible fruits for the humans and for the animals as well, but have also been utilized for other purposes in medicine, agriculture and cosmetology. The aim of this work is to present the current trends of research and applications of the properties of this plant. For this purpose, an extent and thorough study of the relevant literature on Ficus genus, showed the importance of its use in medicine (antioxidant, antimicrobial etc), and its potential use in a plethora of fields.
Keywords: Σύκο, Χρήσεις, Ανασκόπηση; Figs, Ficus genus, Uses, Review