Η Δημόσια Εκπαίδευση στα Ενωμένα Κράτη των Ιονίων Νήσων: 1815-1864 - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Δεδομένου πως, ειδικά στις νεωτερικές κοινωνίες, η εκπαίδευση αποτελεί μία σημαντική διάσταση της ανθρώπινης δραστηριότητας, η ιστορία της μπορεί να πληροφορήσει τον μελετητή και τον ερευνητή για μία σειρά ζητημάτων και προβληματισμών που απασχολούν την εκάστοτε κοινωνία. Κατά αυτό τον τρόπο, το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα των Ενωμένων Κρατών των Ιονίων Νήσων αποτελεί έναν θεσμό που συμπυκνώνει μία σειρά από πολιτικές, κοινωνικές και ιδεολογικές πραγματικότητες που απασχόλησαν τα Επτάνησα κατά τον μεταβατικό 19ο αιώνα. Επιπλέον, αποτελεί έναν από τους θεσμούς του προτεκτοράτου, που η αλληλεπίδραση Βρετανών, Ιονίων και ξένων ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική. Παρά το συγκρουσιακό πεδίο που προκαλούσαν τα διαφορετικά οράματα που είχε ο εκάστοτε φορέας για τον χαρακτήρα της εκπαίδευσης, η επτανησιακή δημόσια παιδεία μπορεί να χαρακτηριστεί συνολικά επιτυχής. Χαρακτηριστικά, σχηματίστηκε ένα σύστημα τριών βαθμίδων, στο οποίο μάλιστα δινόταν ιδιαίτερη μέριμνα για το στοιχειώδες και το μέσο επίπεδο. Βέβαια, κορωνίδα του συστήματος αυτού ήταν το ανώτερο του επίπεδο. Αυτό χαρακτηρίστηκε από την λειτουργία του πρώτου πανεπιστημίου της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, της Ιονίου Ακαδημίας.

Given that, especially in modern communities, education is an important aspect of human activity, the history of which can inform scholars and researchers about a series of issues and concerns that interest each community. Along these lines, the United States’ of the Ionian Islands public education system consists of an institution that concentrates a series of political, social and ideological realities, which moved the interest of the Heptanese during the transitional 19th century. Additionally, it is one of the institutions of the protectorate, where the interactions of the British, the Ionians and foreigners were significantly effective. Despite of the conflicting fields that were provoked by the different visions of each sector, regarding the nature of the educational process, the public education of the Heptanese can be regarded as ultimately successful. To put it into perspective, a three-tier system was formed, in which there was special care put into the primary and secondary tiers. But what is certain, is that the peak of the system was its higher tier. This tier was marked by the operation of the first university in the broader area of the East Mediterranean: the Ionian Academy.
The Public Education in the United States of the Ionian Islands: 1815-1864
Keywords: Εκπαίδευση, Ιστορία της Εκπαίδευσης, Σχολείο, Ιόνια Νησιά, Ιόνιο Κράτος, Κέρκυρα, Βρετανική Αυτοκρατορία, Γκίλφορντ, Ιόνιος Ακαδημία; Education, History of Education, School, Ionian Islands, Ionian State, Corfu, British Empire, Guilford, Ionian Academy