Η οργάνωση της Ελληνικής Διπλωματικής Υπηρεσίας και η Διπλωματική εκπροσώπηση των Ξένων Δυνάμεων στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1833-1844 - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η περίοδος 1833-1844 χαρακτηρίζεται από τις επιδιώξεις του απολυταρχικού καθεστώτος να καταστείλει την κατάσταση αναρχίας στην οποία είχε εισέλθει το ελληνικό κράτος μετά την δολοφονία του Καποδίστρια και να μειώσει την επιρροή των κομμάτων, παραβλέποντας βέβαια τη δυσαρέσκεια του ελληνικού λαού προς το βαυαρικό καθεστώς. Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι τα κόμματα της εποχής χαίρουν της υποστηρίξεως των Μεγάλων Δυνάμεων κάθε μία εκ των οποίων εκπροσωπείτο από ένα κόμμα. Τόσο η Αντιβασιλεία, όσο και ο ίδιος ο Όθωνας αργότερα, προχώρησαν σε αναδιοργανώσεις και μεταρρυθμίσεις στο διοικητικό, οικονομικό στρατιωτικό και εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας .Ωστόσο πολλές από αυτές τις ενέργειες οδήγησαν στην δυσαρέσκεια και κατ’ επέκταση την αντίδραση των Ελλήνων των οποίων τα συμφέροντα πλήττονταν σημαντικά από τη δράση του απολυταρχικού καθεστώτος. Βέβαια, από άποψη διοίκησης, αξίζει να αναφερθεί ότι η Οθωνική διακυβέρνηση δημιούργησε τα πρώτα υπουργεία και διόρισε Γραμματείς (δηλαδή Υπουργούς). Σε διπλωματικό επίπεδο, το ελληνικό κράτος την περίοδο αυτή, ξεκίνησε και τις πρώτες διπλωματικές σχέσεις με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης με σκοπό την σύναψη συμφωνιών και συμβάσεων, οι οποίες ήταν απαραίτητες ώστε να συμβαδίσει με τους ρυθμούς του διεθνούς διπλωματικού γίγνεσθαι.Βασική προτεραιότητα από την στιγμή της ίδρυσης ενός νεοσύστατου εθνοκρατικού μορφώματος, είναι η ανάπτυξη και διατήρηση των διπλωματικών σχέσεων του με τα υπόλοιπα. Η ύπαρξη μέσα στο διεθνές σύστημα προϋποθέτει την σύναψη συμμαχιών, την ενίσχυση των θέσεων ενός κράτους, καθώς και την υποστήριξη των αξιώσεών του. Βάσει αυτών των προϋποθέσεων, το νεοσύστατο ελληνικό κράτος γρήγορα προχώρησε στη σύσταση διπλωματικών και προξενικών αρχών τόσο σε κράτη που κατοικούσαν ελληνικοί πληθυσμοί όσο και σε κράτη που διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στο διεθνές πολιτικό σύστημα. Οι πρώτες ελληνικές πρεσβείες σε πρωτεύουσες της Ευρώπης που σηματοδότησαν την είσοδο στο διεθνές σύστημα, ιδρύθηκαν την περίοδο της Αντιβασιλείας, όταν ο Όθωνας δεν ήταν ακόμα ενήλικας ώστε να κυβερνήσει τη χώρα, ενώ πολλά ήταν τα προξενεία και τα υποπροξενεία που ιδρύθηκαν σε περιοχές όπου ο ελληνισμός είχε ιστορική παράδοση. Οι πρώτοι στόχοι των νεοσύστατων προξενείων, ήταν η παγίωση της ελληνικής ανεξαρτησίας του 1821 και η διεύρυνση των ορίων του κράτους.
Keywords: Διπλωματική Υπηρεσία ,Ελλάδα, Πρόξενοι