Η μετάφραση του χιούμορ στην τηλεοπτική σειρά Friends με συγκριτική ανάλυση των υποτίτλων του Star και του Netflix - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο την ανάλυση της μετάφρασης του χιούμορ μέσα από τους ελληνικούς υπότιτλους της αμερικάνικης τηλεοπτικής σειράς FRIENDS. Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στη θεωρία του χιούμορ, με ιδιαίτερη έμφαση στο λεκτικό, καθώς και στη μορφή της Γενικής Θεωρίας για το Γλωσσικό Χιούμορ και τις Παραμέτρους Ανάλυσης ενός χιουμοριστικού κειμένου. Πρόκειται για το καθαρά θεωρητικό κεφάλαιο της εργασίας, που θέτει τις βάσεις για την κατανόηση των κωμικών στοιχείων. Το δεύτερο κεφάλαιο επικεντρώνεται στη θεωρία των υποτίτλων και στα είδη των αστείων με παραδείγματα από τη σειρά. Δίνονται κάποιες γενικές πληροφορίες για το είδος της σειράς (Κωμωδία Καταστάσεων), την πλοκή και τους χαρακτήρες και ακολουθεί σύγκριση δύο ζευγών υποτίτλων στα Ελληνικά. Μέσα από αυτή τη σύγκριση προκύπτουν ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τον χρόνο δημιουργίας τους και το ζήτημα της αναμετάφρασης που τίθεται σε κάθε γραπτό κείμενο. Σε αυτό το κεφάλαιο η θεωρία εφαρμόζεται σε αληθινά αστεία και πραγματοποιείται σύγκριση μεταξύ επίσημων υποτίτλων από δύο διαφορετικά μέσα (τηλεοπτικό κανάλι και συνδρομητική υπηρεσία), σε σχέση με το πρωτότυπο κείμενο. Η εργασία ολοκληρώνεται με το παράρτημα των αστείων σε πίνακα τριών στηλών που αντιπαραβάλει το πρωτότυπο με όλες τις ελληνικές μεταφράσεις.

This thesis is aiming to analyze the translation of humor through the Greek subtitles of the American television series FRIENDS. The first chapter refers to the theory of humor, giving emphasis on the verbal humor, as well as providing useful information about the form of Linguistic Theory of Humor and the Analysis Parameters of humorous texts. It is a purely theoretical chapter, which lays the foundation for understanding the comic elements. The second chapter focuses on subtitling theory and on the types of jokes using real examples from the show. General information is given about the genre of the series (Sitcom), the plot and the characters, and a comparison is taking place between two pairs of Greek subtitles. This comparison leads to interesting facts and conclusions concerning the era that subtitles were created and raise the issue of retranslation, arising in every written text. In this chapter, the theory is applied to real jokes and a comparison is made between official subtitles from two different media (television channel and streaming service) in juxtaposition to the original text. The thesis is concluded with the joke appendix appearing in a three-column table that provides a direct comparison between the script and all of it’s Greek translations.
The translation of humor in Friends TV series with a comparative analysis of Star channel and Netflix subtitles
Keywords: χιούμορ, υποτιτλισμός, κωμωδία καταστάσεων, κατηγορίες αστείων, σύγκριση υποτίτλων, τηλεοπτική σειρά Friends; humor, subtitling, situation comedy, types of jokes, comparison of subtitles, Friends TV series