Λογοτεχνική μετάφραση και μεταφραστικός σχολιασμός στην ελληνική γλώσσα αποσπάσματος του διηγήματος «Speech Sounds», της Οctavia E. Butler (1983) - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα εργασία αποτελεί την επισφράγιση των μεταφραστικών μου σπουδών στο τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, ένα ολοκληρωμένο εγχείρημα με σκοπό να αναδείξει τις μεταφραστικές ιδιότητες και γνώσεις που αποκτήθηκαν καθ’ όλη την διάρκεια του προπτυχιακού κύκλου σπουδών μου. Επιδίωξα να ασχοληθώ με ένα κλάδο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και με προκλήσεις στο διάβα του και αυτό διότι χαρακτηρίζεται από μία εντυπωσιακή παραδοξότητα. Ο λόγος γίνεται για τον κλάδο της λογοτεχνικής μετάφρασης , η οποία οφείλει να μείνει πιστή στο πρωτότυπο κείμενό της ενώ παράλληλα να παρουσιάσει ένα ζωντανό και ισάξιο με το πρωτότυπο μετάφρασμα. Πρόκειται επομένως για ένα είδος πρόκληση που απαιτεί την υπευθυνότητα του μεταφραστή και τη γενικότερη γνώση του για το αντικείμενο, τόσο σε γλωσσικό όσο και σε πολιτισμικό-ιστορικό επίπεδο. Το εν προκειμένω πρωτότυπο κείμενο είναι ένα μυθιστόρημα. Έτσι λοιπόν η δομή της εργασίας περιλαμβάνει το πρώτο μέρος με μία σύντομη περίληψη του μυθιστορήματος, τα χαρακτηριστικά του(ύφος, γλώσσα, τεχνικές). Στη συνέχεια, στο δεύτερο μέρος, παρατίθενται το πρωτότυπο κείμενο και το μετάφρασμά του καθώς και στο τρίτο μέρος ακολουθούν η ανάλυση της μεταφραστικής εντολής ,σχόλια και μεταφραστικές δυσκολίες (σύμφωνα με τους Κανονισμούς εκπόνησης της πτυχιακής εργασίας του Τμήματος) που προέκυψαν κατά την μεταφραστική διαδικασία αλλά και ο τρόπος που αντιμετωπίστηκαν.

This work is the sealing of my translation studies in the Foreign Language Translation and Interpretation of the Ionian University, an integrated project to highlight the translation qualities and knowledge acquired throughout my undergraduate course. I sought to deal with a sector with particular interest but also with challenges in its path and this because it is characterised by an impressive tradition. The reason is for the literary translation sector, which must remain faithful to the original text while presenting a living and equivalent to the original translation. It is therefore a kind of challenge that demands the responsibility of the translator and its general knowledge of the subject, both in language and cultural and historical terms. The original text is a novel. So the structure of the work includes the first part with a short summary of the novel, its characteristics (style, language, techniques). Then, in the second part, the original text and its translation are listed, as well as in the third part, the analysis of the translation order, comments and translation difficulties (according to the Department's thesis preparation regulations) that arose during the translation process but and the way they were treated.
Literary translation and translation commentary in Greek language of an excerpt from the short story "Speech Sounds", by Octavia E. Butler (1983)
Keywords: Λογοτεχνική, Μετάφραση, Πρωτότυπο, Μετάφρασμα, Ήχοι ομιλίας, μυθιστόρημα, βιογραφικά στοιχεία; Literature, Translation, Original, Translation, Speech sounds, novel, biography,commentary