ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Έρεισμα για την εκπόνηση της παρούσας πτυχιακής εργασίας αποτέλεσε μία γενική προσέγγιση των μαθησιακών δυσκολιών, την οποία είχα παρακολουθήσει κατά την διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών μου στα μαθήματα των Παιδαγωγικών του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και η επιθυμία μου, ως μέλλουσα εκπαιδευτικός, να μελετήσω την ύπαρξη ενός πολύ σημαντικού φαινομένου που ταλανίζει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μου και ολόκληρη την κοινωνία, το ζήτημα των Μαθησιακών Δυσκολιών. Η μελέτη αυτή δεν εκπονήθηκε τόσο για να προσφέρει κάτι πολύ νέο και ιδιαίτερο επί του θέματος στην επιστημονική κοινότητα, αλλά κυρίως για να μπορέσω, μέσω των βιβλιογραφικών πηγών και των μαρτυριών που θα συνέλεγα, να καταδείξω όσο γίνεται καλύτερα τόσο το θεωρητικό πλαίσιο των Μαθησιακών Δυσκολιών, που αποτελεί πλέον μια κατάσταση ευρύτατα διαδεδομένη, εφόσον το 1/10 των μαθητών στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν τέτοιες δυσκολίες, όσο και για να αναφερθώ συγκεκριμένα στον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας σε μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεπικουρούσαν διάλογοι με ανθρώπους του οικογενειακού περιβάλλοντος κάποιων από τα ιδιαίτερα αυτά παιδιά. Η ερευνά μου δεν σταμάτησε εκεί, αλλά χάρη της πρακτικής μου άσκησης, που πραγματοποιήθηκε σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, παρατήρησα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και κατέγραψα επιτόπου όσα διαπίστωσα. Με το τέλος της καταγραφής των εμπειριών αυτών συνομίλησα με ένα ειδικό θεραπευτή/λογοθεραπευτή, στον οποίο έθεσα συγκεκριμένες ερωτήσεις οι οποίες προέκυψαν μελετώντας το υλικό μου και έλαβα ενδιαφέρουσες απαντήσεις.

The basis of the preparation of this dissertation was a general study on the subject of learning difficulties that I had attended during my undergraduate studies in the pedagogical courses of the Ionian University and my desire as well as a ‘future teacher’, to study the existence of an important phenomenon that beset the educational system of my country and the whole community, namely the Learning Disabilities. This study was not only prepared for further knowledge on the subject, but mainly to be able, through the bibliographic sources and testimonies that I will collect, to demonstrate as best as possible the theoretical framework of learning disabilities, which is a common situation, since 1/10 of the students of modern Greece face such difficulties, as well as to refer specifically to the way of teaching the history lesson to students with learning disabilities. In this context, dialogues with people from the family environment of some of these special children would assist. My research didn’t stop there, but thanks to my internship in secondary schools, I noticed such forms of children with learning disabilities, recording on spot what I saw. At the end of this, I spoke with a speech therapist, I asked him five questions that arose in me about the issue of students in modern Greece facing such difficulties and I received interesting answers.
Keywords: Μαθησιακές Δυσκολίες , Ιστορία