«Η μουσική πορεία του Φρανσίσκο Τάρεγκα και οι βάσεις που έθεσε για την εξέλιξη της κλασικής κιθάρας, στο παράδειγμα τριών εμβληματικών του έργων για σόλο κιθάρα» - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Περίληψη. Η παρούσα έρευνα εμβαθύνει στη μουσική διαδρομή του Francisco Tárrega, του σημαντικότερου Ισπανού μουσικοσυνθέτη του Ρομαντισμού και κομβικής μορφής στον χώρο της κλασικής κιθάρας. Εστιάζοντας σε τρεις από τις πιο εμβληματικές συνθέσεις του - Recuerdos de la Alhambra, Adelita και Danza Mora - εξετάζουμε τα χαρακτηριστικά της μουσικής καινοτομίας του Tárrega και την επιρροή του στην καθιέρωση της κλασικής κιθάρας ως σολιστικού οργάνου. Αρχικά, γίνεται μια σύντομη αναφορά στην πιθανή προέλευση της κιθάρας από τους πρώιμους αρχαίους πολιτισμούς. Γίνεται, επίσης, μια ιστορική αναδρομή πίσω στον ύστερο Μεσαίωνα, όπου εμφανίστηκαν οι πιο εξελιγμένες μορφές έγχορδων οργάνων που ήταν προάγγελοι της κλασικής κιθάρας. Στην συνέχεια, ερευνάται η σημασία της γέννησης της σύγχρονης κιθάρας με εστίαση στην Ισπανία του 19ου αιώνα και η αλληλοεπίδρασή της με το φλαμένκο. Ακολουθεί ανάλυση του βίου του Tárrega και των επιρροών του, ενώ στο τελευταίο κεφάλαιο αναλύονται σε βάθος τα τρία επιλεγμένα έργα του. Μέσα από αυτή τη διερεύνηση, γίνεται εμφανής ο βαθύς αντίκτυπος του Tárrega στην εξέλιξη της κλασικής κιθάρας και στην ανάδειξή της ως σολιστικού οργάνου. Τέλος, η εργασία υπογραμμίζει τη σημασία του Tárrega στην κλασική μουσική και τη μοναδική συμβολή του στο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό τοπίο της εποχής του, αλλά και στη σύγχρονη μουσική έκφραση.

Abstract. This research delves into the musical career of Francisco Tárrega, the most important Spanish composer of the Romantic period and a key figure in the field of classical guitar. Focusing on three of his most iconic compositions - Recuerdos de la Alhambra, Adelita and Danza Mora - we examine the characteristics of Tárrega's musical innovation and his influence on the establishment of the classical guitar as a solo instrument. At first, a brief reference is made to the possible origins of the guitar in early ancient cultures. There is also a historical retrospection back to the late Middle Ages, when the more sophisticated forms of stringed instruments that were precursors to the classical guitar appeared. The significance of the birth of the modern guitar is then explored, focusing on 19th century Spain and its interaction with flamenco. This is followed by an analysis of Tárrega's life and his influences, and the final chapter provides an in-depth analysis of his three selected works. Through this exploration, Tárrega's profound impact on the development of the classical guitar and its emergence as a solo instrument becomes apparent. Ultimately, the paper highlights Tárrega's importance in classical music and his unique contribution to the cultural and artistic landscape of his time, as well as to contemporary musical expression.
Keywords: Μουσική, κιθάρα, ιστορία, Μεσαίωνας, Αναγέννηση, Μπαρόκ, Κλασικισμός, Ρομαντισμός, συνθέτης, Francisco, Tárrega, κλασική, κιθαρίστας, ύστερη ρομαντική περίοδος, Ισπανία, παραδοσιακή μουσική, φλαμένκο, κιθάρα, συνθέσεις, Recuerdos de la Alhambra, Adelita, Danza Mora.; Music, guitar, history, the Middle Ages, Renaissance, Baroque, Classicism, Romanticism, composer, Francisco, Tárrega, classical, guitarist, late Romantic period, Spain, traditional music, flamenco, guitar, compositions, Recuerdos de la Alhambra, Adelita, Danza Mora.