Σχεδίαση και Ανάπτυξη Παιχνιδιού Βίντεο “Follow the Light” - (:unkn) unknown (My University, 2024)
H παρούσα πτυχιακή εργασία εμβαθύνει στις διαδικασίες σχεδιασμού και ανάπτυξης που εμπλέκονται στη δημιουργία του βιντεοπαιχνιδιού “Follow the Light” ενός βιντεοπαιχνιδιού του είδους Survival-Horror με στόχο την έμφαση στην εμβυθιστική εμπειρία. Η ανάλυση ξεκινά με την εισαγωγή που σκιαγραφεί τους στόχους της εργασίας, το επιλεγμένο αντικείμενο μελέτης και κρίσιμους ορισμούς για τη κατανόηση του έργου καθώς και παρουσιάζεται η μεθοδολογία που θα ακολουθήσει η παραγωγή. Στη συνέχεια αναλύεται το καλλιτεχνικό υπόβαθρο της εργασίας παρουσιάζοντας το είδος στο οποίο εντάσσεται το παιχνίδι “Follow The Light”, μέσα από αναφορές σε τρείς τίτλους παιχνιδιών που αποτέλεσαν έμπνευση για το χαρακτήρα, την ατμόσφαιρα και τις μηχανικές του. Έπειτα, γίνεται αναφορά στο τεχνολογικό υπόβαθρο, μέσα από τη παρουσίαση της λειτουργίας των Game Engines και την ανάλυση των χαρακτηριστικών της Unreal Engine 5 που την κατέστησαν το λογισμικό επιλογής για την ανάπτυξη του παιχνιδιού, και γίνεται ανάλυση και παρουσίαση του ερωτηματολογίου που θα χρησιμοποιηθεί στις δοκιμές χρηστών για την αξιολόγηση του παιχνιδιού. Στο κεφάλαιο της σχεδίασης παρουσιάζεται όλη η διαδικασία της σχεδίασης που προηγείται της ανάπτυξης του παιχνιδιού, ολοκληρώνεται όμως παράλληλα με αυτή. Αναλύεται η λειτουργία της εμβύθισης στα βιντεοπαιχνίδια και η χρήση του όρου στη βιβλιογραφία, παρουσιάζεται το πρώτο βήμα της δημιουργίας Mood board, με τις οπτικές αναφορές της επιθυμητής αισθητικής του παιχνιδιού, αναλύεται το σενάριο μέσα από τη σκιαγράφηση της πλοκής και των χαρακτήρων αλλά και την παρουσίαση θεωρητικών βάσεων για την ανάπτυξη του σεναρίου και ολοκληρώνεται με την ανάλυση σκηνοθετικών επιλογών και τη παράθεση τεχνικών που ενισχύουν την εμβίθυση και θα φανούν χρήσιμες στην ανάπτυξη. Το κεφάλαιο της ανάπτυξης είναι το εκτενέστερο κεφάλαιο της εργασίας καθώς παρουσιάζονται αναλυτικά όλα τα επιμέρους αντικείμενα που συγκροτούν το τελικό έργο, περιλαμβάνοντας τη δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων, την χρήση έτοιμων assets, την χρήση υλικών (materials), τη σχεδίαση των επιπέδων και του κόσμου του παιχνιδιού (world creation), την δημιουργία φωτισμού, και τη λεπτομερή αναφορά στο προγραμματιστικό κομμάτι των μηχανισμών του παιχνιδιού (gameplay mechanics), μέσα από το σύστημα blueprints της Unreal Engine, κλείνοντας με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Alpha και Beta Testing, περιλαμβάνοντας και την αξιολόγηση του παιχνιδιού, σύμφωνα με τις απαντήσεις των χρηστών στο παρεχόμενο ερωτηματολόγιο. Τέλος παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που αναδεικνύουν το κατά πόσο η σχεδίαση και οι τεχνικές ανάπτυξης του παιχνιδιού κατάφεραν να λειτουργήσουν με τρόπο τέτοιο ώστε να παραχθεί ένα έργο που προκαλεί την εμβύθιση του χρήστη στο κόσμο του παιχνιδιού διατηρώντας της ισορροπίες του αλληγορικού του χαρακτήρα και μιας ενδιαφέρουσας μηχανικής.
Keywords: Βιντεοπαιχνίδι, ανάπτυξη, σχεδίαση, παιχνίδια, βιντεοπαιχνίδια, παραγωγή, τρόμου; Video game, development, design, games, video games, production, horror