Σύνδεση εγγραφών Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης Ιονίου Πανεπιστημίου με διασυνδεδεμένα δεδομένα Linked Open Data - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες παραδοσιακά αποτελούν φορείς ανάπτυξης και διαχείρισης της γνώσης και της επιστήμης. Η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στον τομέα περιγραφής και παρουσίασης των βιβλιογραφικών και θεματικών τους δεδομένων αποτελεί στις μέρες μας ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες του χώρου των βιβλιοθηκών. Νέα μοντέλα δεδομένων για την αναπαράσταση της πληροφορίας στον παγκόσμιο ιστό (RDF, SPARQL, SKOS) αναπτύσσονται και σε συνδυασμό με τα πρότυπα καταλογογράφησης και ευρετηρίασης (MARC21, Θησαυροί) που χρησιμοποιούν οι βιβλιοθήκες συμβάλουν στην προβολή και διάδοση των αποθετηρίων τους στον σημασιολογικό ιστό, συμμετέχοντας με τον τρόπο αυτό στο παγκόσμιο κίνημα των Linked Open Data. Στην παρούσα εργασία γίνεται μια προσπάθεια πειραματισμού για να φανούν στην πράξη οι νέες δυνατότητες που οι τεχνολογία των LOD προσφέρουν στις βιβλιοθήκες και ποιος ο βαθμός κάλυψης τους στην Βιβλιοθήκη του Ιονίου Πανεπιστημίου όπου και εξετάζουμε. Γίνονται συγκεκριμένες προτάσεις για την επιλογή των κατάλληλων μοντέλων δεδομένων (RDF, SPARQL) και οντολογιών (SKOS) σε ότι αφορά την περιγραφή των δεδομένων του θεματικού καταλόγου της Βιβλιοθήκης του Ιονίου. Σε μια πειραματική εξαγωγή RDF τριάδων των καθιερωμένων ονομάτων και θεματικών όρων της βάσης έγινε προσπάθεια με απλής μορφής ερωτήματα σε γλώσσα ερωτημάτων SPARQL να διαπιστωθεί αν οι όροι διασυνδέονται με τους αντίστοιχους όρους άλλων βιβλιοθηκών.
Keywords: Ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη, Σημασιολογικός ιστός, RDF, SKOS, SPARQL, Linked Open Data; Academic library, Semantic web, RDF, SKOS, SPARQL, Linked Open Data