Μελετώντας τις Αρνητικές Πτυχές της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού - (:unkn) unknown (My University, 2025)
Η παρούσα βιβλιογραφική ανασκόπηση δίνει την δυνατότητα για μια εις βάθος κριτική ανάλυση της σημαντικότητας καθώς και της σύνθετης και πολύπλευρης σχέσης μεταξύ των πρακτικών Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων (ΔΑΔ) και των Συστημάτων Διοίκησης Ανθρωπινού Δυναμικού Υψηλής Αποδοτικότητας (HPWS), δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιρροή που ασκούν στις οργανωτικές επιδόσεις καθώς και στην ευημερία των υπάλληλων. Σκοπός αυτής της μελέτης είναι να αναλύσει, αφού συγκεντρώσει, την εμπειρική έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια, ώστε να γίνει όσο γίνεται πιο σαφής η περιπλοκή αυτή σχέση, η οποία περιλαμβάνει τις πρακτικές Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων, τις αντιλήψεις των εργαζομένων πάνω στο εργασιακό κομμάτι καθώς και τις επιπτώσεις των πρακτικών αυτών στα επίπεδα άγχους που εμφανίζουν αλλά και στην απόδοση τους που είναι ύψιστης σημασία για τον οργανισμό . Η εργασία αυτή έχει διεκπεραιωθεί μέσα από αξιόπιστες, δημοσιευμένες πήγες όπως άρθρα , βιβλία καθώς και θεωρητικές προσεγγίσεις που έχουν εξεταστεί από αξιόπιστους γνώστες του αντικείμενου και έχουν επιλεχτεί πολύ προσεκτικά με βάση το θέμα που μας απασχολεί . Η παρούσα έρευνα έχει ως κέντρο της τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν οι αντιλήψεις των εργαζομένων ως μέσο της σύνδεσης μεταξύ απαιτήσεων του εργασιακού τους περιβάλλοντος και των οργανωτικών αποτελεσμάτων, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη που προκύπτει για κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις του περιβάλλοντος όπου εργάζονται.Μέσω αυτής της εκτενούς ανάλυσης, που θα δούμε παρακάτω αναδεικνύεται ο αντίκτυπος των Συστημάτων Διοίκησης Ανθρωπινού Δυναμικού (HPWS) στην ενίσχυση της συνολικής αποτελεσματικότητας των οργανισμών και στη βελτίωση της ευημερίας των εργαζομένων τους. Τα αποτελέσματα της μελέτης παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενισχύσουν την εφαρμογή των Συστημάτων Διοίκησης Ανθρωπινού Δυναμικού Υψηλής Αποδοτικότητας (HPWS) και να βελτιώσουν τα αποτελέσματα τόσο για την επιχείρηση όσο και για το προσωπικό τους.

This literature review provides an opportunity for an in-depth critical analysis of the complex and multifaceted relationship between Human Resource Management (HRM) practices and high-performance work systems (HPWS), with a particular focus on their influence on organizational performance as well as employee well-being. The purpose of this study is to analyze, after gathering, the empirical research conducted over the past twenty years, to fully clarify this intricate relationship, which involves HRM practices, employee perceptions, and their impacts on stress levels and performance in the work environment. This work has been carried out through reliable, published sources such as articles, books, and even lectures, along with theoretical approaches examined by experts in the field and carefully selected based on the topic at hand. The central focus of this study is the critical role that employee perceptions play in linking the demands of their work environment to organizational outcomes, emphasizing the need to understand how employees perceive the expectations and requirements of the environment in which they work. Through this extensive analysis, as outlined below, the impact of HPWS on enhancing the overall effectiveness of organizations and improving employee well-being is highlighted. The study's findings provide valuable lessons for businesses aiming to strengthen the implementation of high-performance work systems and improve outcomes for both the company and its staff.
Examining the Negative Effects ofHuman Resource Management
Keywords: ΔΑΔ, Συστήματα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού Υψηλής, Αρνητικές πτυχές, Μοντέλο Εργασιακών απαιτήσεων- Εργασιακών πόρων; HR , HRM , HPWS , Negative effects, JD-R Model,