Περιγραφή περιεχομένου και πρόσβαση σύμφωνα με το RDA (Resource Description and Access): εφαρμογή στα δεδομένα των καταλόγων των βιβλιοθηκών: το παράδειγμα της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου. - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Στην πτυχιακή αυτή μελετάται το Πρότυπο Περιγραφής Πόρου και Πρόσβασης RDA. Αρχικά γίνεται μια ιστορική αναδρομή στους κανόνες και τα πρότυπα καταλογογράφησης από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένες αρχές, πρότυπα και μοντέλα που σχετίζονται με την οργάνωση και την περιγραφή της πληροφορίας. Στα επόμενα κεφάλαια γίνεται μία αναλυτική παρουσίαση του κώδικα RDA καθώς και της σχέσης του με άλλα πρότυπα. Ακόμη γίνεται ειδική μνεία στην υλοποίηση του RDA από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. Στο τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα βήματα υλοποίησης του RDA που μπορούν να εφαρμοστούν από τους φορείς καταλογογράφησης και τέλος αναφέρονται και παραδείγματα εγγραφών για διάφορους τύπους υλικού που έχουν περιγραφεί σύμφωνα με το νέο πρότυπο.
Keywords: RDA, AACR2, Library of Congress, IFLA, καταλογογράφηση, βιβλιογραφικά μεταδεδομένα, εννοιολογικά μοντέλα.