«Μετάφραση και σχολιασμός αποσπασμάτων από το μυθιστόρημα Leave me (2016) της Gayle Forman» - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Θέμα της εργασίας είναι η μετάφραση και ο σχολιασμός διαφόρων αποσπασμάτων του μυθιστορήματος Leave Me της Gayle Forman. Τα συγκεκριμένα αποσπάσματα έχουν παρθεί απ’ την αρχή, απ’ την μέση, αλλά και απ’ το τέλος του βιβλίου. Τα αποσπάσματα που επιλέχθηκαν αγγίζουν περίπου τις 3.600 λέξεις και η γλώσσα-πηγή είναι τα αγγλικά, ενώ η γλώσσα- στόχος τα ελληνικά. Ύστερα από αρκετή έρευνα, διαπιστώθηκε πως το παρόν μυθιστόρημα δεν έχει μεταφραστεί στην ελληνική γλώσσα, με αποτέλεσμα η παρούσα πτυχιακή θεωρείται πρωτότυπη. Κατ’ αρχάς, παρατίθεται το μετάφρασμα και στη συνέχεια το κείμενο-πηγή. Αργότερα, έπεται ο σχολιασμός του μεταφράσματος, του πρωτοτύπου, καθώς και της μεταφραστικής διαδικασίας. Όσον αφορά το παρών βιβλίο, αξίζει να αναφερθεί πως μας προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς θίγει ένα φλέγον και ευαίσθητο ζήτημα: την ψυχολογία μιας μητέρας με δυο μικρά παιδιά. Σ’ αυτό το έργο η πρωταγωνίστρια, Μάριμπεθ, μια μητέρα διδύμων που είναι πλήρως αφοσιωμένη στην ανατροφή των παιδιών της, μια γυναίκα που εργάζεται και αγωνίζεται σκληρά προκειμένου να μπορέσει να τους τα παρέχει όλα παθαίνει καρδιακή προσβολή. Από τότε, η ζωή της αλλάζει και μαζί μ’ αυτήν αλλάζει και ο τρόπος σκέψης της οδηγώντας σε μια – τρελή για την κοινωνία – απόφαση: Μαζεύει τα πράγματά της και φεύγει. Στα επιλεγόμενα αποσπάσματα που ακολουθούν θα παρατηρήσουμε και διάφορες πτυχές του χαρακτήρα της οι οποίες ανακαλύπτονται σταδιακά. Τέλος, το παρών κείμενο κάνει αναφορά και στο ζήτημα του συνεχούς αγώνα στη ζωή, ενώ προς το τέλος δίνεται έμφαση και στο κομμάτι της επίμονης προσπάθειας προκειμένου να οδηγηθούμε στην επίτευξη των στόχων μας.

The subject of this project is the translation and commentary of various extracts of the novel Leave Me by Gayle Forman. The specific extracts have been chosen from the beginning, the middle and the end of the book. The selected extracts amount to about 3,600 words and the source language is English, while the target language is Greek. After a lot of research, it was found that the present novel has not been translated into Greek, so this thesis is considered original. First, the transcript is given and then the source text. Later, there's the commentary on the translation, the original, and the translation process follows. As for the present book, it is worth mentioning that it has been of great interest to us as it touches on a burning and sensitive issue: the psychology of a mother with two young children. In this play, the protagonist, Maribeth, a mother of twins who is totally committed to bringing up her children, a woman who works and struggles hard to be able to provide them with everything, suffers a heart attack. Her life changes and her way of thinking changes with it, leading her to a decision that is crazy for the society: she packs her things and leaves. In the selected extracts that follow, we will also observe various aspects of her character that are gradually discovered. Finally, the present text also refers to the question of the continuous fight in life, while near the end it highlights the importance of constant effort in order to achieve our goals
"Translation and commentary of extracts from the novel Leave Me (2016) by Gayle Forman"
Keywords: Μετάφραση, αγγλικά, λογοτεχνία, σχολιασμός, μεταφραστικά προβλήματα, μεταφραστικές τεχνικές; Translation, English, literature, commentary, translation issues, translation techniques