ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΌ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 2001 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Στην εν λόγω εργασία αναλύονται με τη βάση τη θεωρία της Κριτικής Ανάλυσης Λόγου 15 ταινίες του Χόλιγουντ και 4 τηλεοπτικές σειρές που κυκλοφόρησαν την περίοδο 2003-2019. Κατά την εκπόνησή της ερευνήθηκαν οι μέθοδοι, με τους οποίους διαχέεται η κυρίαρχη ιδεολογία, ο οριενταλισμός και η αμερικανική ήπια ισχύς μέσα από τους διαλόγους, τη μουσική, τη σκηνοθεσία και τις γλωσσικές αναπαραστάσεις των ταινιών. Κατά την ανάλυσή διαπιστώθηκε πως οι απεικονίσεις του Ιράν στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο σχετίζονται άμεσα με τις αποφάσεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας στο Ιράν και στις Η.Π.Α αλλά και με τα πρόσφατα γεγονότα που διαμόρφωσαν το πολιτικό πεδίο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

In the following essay 15 Hollywood films and 4 American television series, which were released between 2003 -2019, have been analysed with the theoretical tools of Critical Discourse Analysis (CDA). This essay observes the way dominant ideology, orientalism and American soft power is dispersed throughout film dialogues, music, directing techniques and language representation. Our findings suggest that cinematic and television representations of Iran are in line, not only with the decisions taken by the Iranian and American political leadership, but also with the events that have shaped the political landscape of the Middle Eastern region.
Keywords: ΙΡΑΝ, ΟΡΙΕΝΤΑΛΙΣΜΟΣ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ, ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΛΟΓΟΥ, ΗΠΙΑ ΙΣΧΥΣ, 2001, Η.Π.Α; IRAN, ORIENTALISM, CINEMA, CDA, SOFT POWER, 2001, U.S.A