Σύστημα υποστήριξης απόφασης για την ανίχνευση απάτης σε πιστωτικές κάρτες - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Αυτή η πτυχιακή εργασία, έχει ως στόχο να παρουσιάσει και να αναλύσει από διαφορετικές όψεις, δύο έννοιες οι οποίες έχουν γίνει ευρέως διαδεδομένες. Η μία έννοια είναι η μηχανική μάθηση ή machine learning όπως είναι παγκοσμίως γνωστό, και η άλλη είναι οι απάτες πιστωτικών καρτών. Οι δύο αυτές έννοιες, αποτελούν πλέον βασικές έννοιες στην καθημερινότητα μας ακόμα και αν δεν το κατανοούμε. Αρχικά, συναντάμε καθημερινά τη μηχανική μάθηση η οποία χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς όπως στις υπολογιστικές Επιστήμες, Ιατρική, Οικονομία με μεγάλη επιτυχία. Από την άλλη, η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών αποτελεί άλλο ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας μας. Η μηχανική μάθηση, λόγω των δυνατοτήτων που παρέχει, αποτελεί ένα από τα εργαλεία, το οποίο χρησιμοποιείται πλέον ευρέως προκειμένου να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους απάτες. Παράλληλα, έχουν γίνει αρκετές έρευνες και έχουν συγγραφεί επίσης πολλές αναφορές για τη χρήση μηχανικής μάθησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, κάποιες από τις οποίες θα αναφερθούν και θα αναλυθούν παρακάτω. Η συρραφή της παρακάτω πτυχιακής, έχει ως στόχο την ανάδειξη της σημαντικότητας του προβλήματος, την παρουσίαση διαφόρων στοιχείων γύρω από το πρόβλημα καθώς και την παρουσίαση των διαφορετικών τεχνικών που ακολούθησαν οι ερευνητές που ασχολήθηκαν με αυτό το πρόβλημα. Τέλος, θα παρουσιασθεί μία πρακτική προσπάθεια προκειμένου να δούμε την αποτελεσματικότητα διαφορετικών τεχνικών στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος, χρησιμοποιώντας ρεαλιστικά δεδομένα και στοιχεία συναλλαγών διαφόρων χρηστών.
Keywords: μηχανική μάθηση , απάτες , πιστωτικές κάρτες , σύστημα υποστήριξης απόφσης; machine learning , fraud detection , credit card