O ρόλος του μαθήματος της μουσικής στο υποκειμενικό ευ ζην των παιδιών προσφύγων: μία μελέτη περίπτωσης - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η παρούσα εργασία αφορμάται από τον σύγχρονο και τάχιστα αναπτυσσόμενο κλάδο της Θετικής Ψυχολογίας, εστιάζοντας στο φαινόμενο της μετανάστευσης και ειδικότερα στην ευαίσθητη ομάδα παιδιών προσφύγων μέσα από το μάθημα μουσικής. Το ερευνητικό υλικό δομείται σε δύο μέρη, θεωρητικό και πρακτικό. Μεθοδολογικά χρησιμοποιείται η ποιοτική μέθοδος έρευνας λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις παραμέτρους του δείγματος αλλά και των μεταβλητών που το διέπουν όπως χώρος, χρόνος και ηλικιακή ομάδα. Η συλλογή του υλικού γίνεται από φύλλα αξιολόγησης των συμμετεχόντων, ζωγραφικό υλικό των υποκείμενων, ημι-δομημένη συνέντευξη συμμετοχικού παρατηρητή – κριτικού φίλου, ημερολόγιο πεδίου ερευνητή, εβδομαδιαίες αναστοχαστικές συνεντεύξεις συμμετοχικού παρατηρητή - κριτικού φίλου και ομάδα εστίασης των παιδιών μετά το πέρας των συναντήσεων. Σκοπός της έρευνας είναι η εξερεύνηση της δυνατότητας ή μη της μουσικής μέσα από την θετική ψυχολογία να αυξήσει το υποκειμενικό ευ ζην των προσφύγων καθιστώντάς την ως εργαλείο αντιμετώπισης των δυσχερειών της ζωής. Η ερευνητική εφαρμογή διήρκησε από 18 Φλεβάρη έως 15 Απρίλη 2022 σε σταθερές εβδομαδιαίες συναντήσεις. Η διεξαγωγή της έρευνας έγκειται στην αυτόβουλη και σταθερή συμμετοχή των παιδιών, ενώ η ηλικιακή ομάδα που απασχολήθηκε ήταν μεταξύ 7-12 ετών με χώρες καταγωγής: Τυνησία, Αίγυπτο, Πακιστάν. Τα αποτελέσματα δείχνουν πως ο κύκλος της μουσικής δύναται να ενισχύσει τις εμπειρίες ροής, εστιάζοντας σε μουσικές δράσεις στο «εδώ και τώρα» με απώτερο σκοπό την αύξηση ψυχικών πόρων και επιπέδων ελπίδας. Καταληκτικά, φαίνεται ότι η ενεργός συμμετοχή στη μουσική στην υπό μελέτη ομάδα προσφύγων λειτουργεί ευεργετικά στην διαμόρφωση των συναισθημάτων, στην έκφραση, στη σχέση με τους άλλους, αλλά και στις προσδοκίες για το μέλλον.

The point of departure of the present study is the modern and rapidly evolving field of Positive Psychology, focusing on the phenomenon of migration and in particular on the vulnerable group of refugee children through music lesson. The research material is structured in two parts, theoretical and practical. The qualitative research method is used methodologically, taking into account all the parameters of the sample but also the variables that govern it such as place, time and age group. The material is collected from participant’s evaluation sheets, children’s drawings, a semi-structured interview of the participatory observer - critical friend, researcher’s field diary, weekly reflective participatory observer - critical friend interviews, and a focus group at the end of the implementation. The purpose of the research is to investigate the possibility of music to increase aspects of positive psychology, such as the subjective well-being of refugees by making it a tool for dealing with the difficulties of life. The field research took place from February 18 to April 15, 2022 in weekly meetings. The research was based on the voluntary and steady participation of children, while the age group was between 7-12 years old, origin being: Tunisia, Egypt, Pakistan. The results show that the circle of music can enhance experiences of flow, focusing on musical actions in the "here and now" with the ultimate goal of increasing mental resources and levels of hope. Finally, the presence of music in the study group of refugee children seems to work beneficially in shaping emotions, expression, relationships with others and expectations for the future.
The role of music lessons in the subjective well-being of refugee children: a qualitative case study
Keywords: θετική ψυχολογία, μουσική στη κοινότητα, πρόσφυγες, μουσική ροή, θετικά συναισθήματα; positive psychology, community music, refugees, music flow, positive emotions