Η μουσική στα Καταστήματα Κράτησης: διερεύνηση του βιώματος των εκπαιδευτικών μουσικής και των κοινοτικών μουσικών - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Σε διάφορες χώρες του εξωτερικού, η ένταξη της μουσικής στα Καταστήματα Κράτησης υποστηρίζεται από ιδιωτικούς οργανισμούς, οι οποίοι διοργανώνουν μία ποικιλία μουσικών παρεμβάσεων, όπως πρότζεκτ μουσικής παραγωγής και σύνθεσης, τη δημιουργία χορωδιών κ.ά. Στην Ελλάδα, η ενασχόληση του πληθυσμού που τελεί υπό κράτηση με τη μουσική, πραγματοποιείται μέσω των εκπαιδευτικών δομών που λειτουργούν στα πλαίσια των Καταστημάτων Κράτησης και μέσω εθελοντικών ή ιδιωτικά χρηματοδοτούμενων δράσεων. Οι εκπαιδευτικές δομές εντός των Γενικών Καταστημάτων Κράτησης, περιορίζονται κυρίως στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας Καταστημάτων Κράτησης, τα οποία είναι μόλις δώδεκα. Η μουσική στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας εντάσσεται στα πλαίσια ενός μαθήματος -ή γραμματισμού, όπως αποκαλούνται στα πλαίσια των ΣΔΕ-, που ονομάζεται Πολιτισμική-Αισθητική Αγωγή και ενίοτε αναλαμβάνεται από εκπαιδευτικούς μουσικής. Για την ένταξη της μουσικής σε Καταστήματα Κράτησης του εξωτερικού, παρατηρείται πλούσια βιβλιογραφία, ενώ η ερευνητική δραστηριότητα συνεχώς αυξάνεται. Ωστόσο, ελάχιστες είναι οι έρευνες που αφορούν την ελληνική πραγματικότητα ή που είναι γραμμένες στην ελληνική γλώσσα. Η παρούσα ποιοτική έρευνα, εξετάζει τη συμβολή της ένταξης της μουσικής στα Καταστήματα Κράτησης, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μουσικοί κατά την απασχόλησή τους και τις προϋποθέσεις που δύναται να ενισχύσουν την ομαλή λειτουργία της μουσικής εκπαίδευσης και των μουσικών δράσεων σε αυτά τα πλαίσια. Συλλέχθηκαν δεδομένα μέσω ημι-δομημένων συνεντεύξεων, κατά τις οποίες τέσσερις εκπαιδευτικοί μουσικής και τέσσερις κοινοτικοί μουσικοί από διάφορα μέρη της Ελλάδας, μοιράστηκαν τις απόψεις τους, τις εμπειρίες τους και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά την απασχόλησή τους σε Γενικά Καταστήματα Κράτησης.

In various countries abroad, the inclusion of music in Correctional Institutions is supported by private organizations, which organize a variety of musical interventions, such as music production and composition projects, the creation of choirs, etc. In Greece, the involvement of people in custody in music is carried out through the educational structures operating within the Correctional Institutions and through voluntary or privately funded activities. The educational structures within the Correctional Institutions are mainly limited to the Second Chance Schools, of which there are only twelve. Music in the Second Chance Schools is part of a course - or literacy, as they are called within the SCSs - called Cultural-Aesthetic Education, sometimes undertaken by music teachers. There is ample literature on the inclusion of music in Correctional Institutions abroad, while research studies are constantly increasing. However, there are very few studies that relate to the Greek reality or that are written in the Greek language. The present qualitative research examines the contribution of the inclusion of music in Correctional Institutions, the problems faced by musicians during their employment and the conditions that can enhance the smooth functioning of music education and music activities in these contexts. Data was collected through semi-structured interviews, during which four music teachers and four community musicians from different parts of Greece shared their views, their experiences and the challenges they faced during their involvement in Correctional Institutions.
Music in Correctional Facilities: the investigation of music teachers and community musicians’ experiences
Keywords: Μουσική εκπαίδευση, Κοινοτική μουσική, Καταστήματα Κράτησης, Ελλάδα; Music Education, Community music, Correctional Institutions, Greece