Επί π(α)τωμάτων. H καταστροφή ως καλλιτεχνική διαδικασία. - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Το παρόν κείμενο αποτελεί το γραπτό μέρος της διπλωματικής εργασίας µε τίτλο «Επί π(α)τωμάτων. H καταστροφή ως εικαστική παρέμβαση. Το θέµα της εργασίας είναι η κοινωνική αδιαφορία και η ευθύνη μας απέναντι σε καθημερινές καταστάσεις που συμβαίνουν γύρω μας και τις προσπερνάμε. Η διαδραστική εγκατάσταση αποτελείται από μια ζωγραφική σύνθεση η οποία απεικονίζει ανθρώπινες φιγούρες σε αλληλεπίδραση μεταξύ τους και ένα μηχανισμό που χαρτογραφεί την κίνησή του. Το θεωρητικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται το θέμα έχει τόσο καλλιτεχνικές όσο και κοινωνικές προεκτάσεις. Πραγματεύεται την Καταστροφή ως καλλιτεχνική πράξη όπως εκφράστηκε από την καλλιτεχνική ομάδα DIAS το 1966, το Δημόσιο Βίο, ως συνέχεια θεματικής που εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου στο πλαίσιο του μαθήματος της Video Art και το σύνδρομο «Επίδραση των παρευρισκομένων, ένα φαινόμενο της κοινωνικής ψυχολογίας. Στόχος της εργασίας μέσω της πράξης του πατήματος του έργου είναι ο σχολιασμός της κοινωνικής συμπεριφοράς της αδιαφορίας, της απάθειας και της αποστασιοποίησης απέναντι στην κοινωνική αναγκαιότητα να προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας όταν βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την εκπόνηση της εργασίας αποτελείται από τα εξής στάδια: Συλλογή φωτογραφιών. Σύνθεση/Ζωγραφική έργου. Εφαρμογή ψηφιακής τεχνολογίας, τεκμηρίωση έργου και επίτευξης στόχου.

This paper is the written part of a work entitled: “The destruction as a Social-Artistic Process”. The subject of the work underlines the responsibility of individuals in society. The theoretical part analyses the Destruction in Art Symposium in 1966 and The bystander effect, or bystander apathy, in which individuals are less likely to offer help to a victim when other people are present. The aim of the work is to step on the painting because of the darkness. At the same time a motion tracking system marks visitors and a light spot tracks them. As methodology the next steps are followed: Photos Collection. Project Composition and Construction, Development/Construction of the digital technology and Documentation.
Keywords: τέχνη, ζωγραφική, καταστροφή, διαδραστική, επίδραση παρευρισκομένων; art, painting, destruction, interactive, impact of attendees