ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΛΕΒΙΤΣ ΣΤΟΝ ΜΙΝΙΜΑΛΙΣΜΟ: ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΥΠΟ ΤΗΝ ΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΩΡΙΑΣ ΤΗΣ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΤΕΧΝΗΣ - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Η συγκεκριμένη διατριβή διερευνά την ανάπτυξη της Μοντέρνας Τέχνης, μέσω της ανάλυσης και σύγκρισης των έργων των κύριων εκφραστών των ρευμάτων τέχνης που αναπτύχθηκαν κυρίως στις αρχές και τα μέσα του 20ου αιώνα, από τον Σουπρεματισμό έως τον Μινιμαλισμό. Πιο συγκεκριμένα, ερευνήθηκαν τα καλλιτεχνικά ρεύματα Σουπρεματισμός, Ντανταϊσμός, Ντε Στιλ, Μπάουχαους, Σουρεαλισμός, Αρ Ντεκό, Κονστρουκτιβισμός, Αφηρημένος Εξπρεσιονισμός, Ποπ Αρτ και Μινιμαλισμός. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη Ρωσική Πρωτοπορία και πως από τους κόλπους της γεννήθηκε ο Μάλεβιτς και το κίνημα του Σουπρεματισμού. Παράλληλα, εξετάστηκαν τα νεωτερικά στοιχεία που εισήγαγε ο Μάλεβιτς μέσω του ρεύματος του Σουπρεματισμού, δίνοντας έμφαση στο έργο Μαύρο Τετράγωνο. Στη συνέχεια, έγινε ανάλυση δυο μοντέρνων γλυπτών, του Μπρανκούζι και του Τζακομέττι, που έθεσαν τις βάσεις του Μινιμαλισμού δημιουργώντας τη δική τους διαλεκτική, ενώ παράλληλα αναπτύχθηκε το κίνημα του Μινιμαλισμού μέσα από τα έργα των Ντέιβιντ Σμιθ, Τόνι Σμιθ, Νταν Φλάβιν, Ντόναλντ Τζαντ, Φρανκ Στέλα και Σολ Λιούιτ. Τέλος, αναπτύχθηκαν οι αιτίες της επιστροφής των μινιμαλιστών στον Μάλεβιτς και την ιδεολογία του, αναλύοντας και συγκρίνοντας τα έργα των καλλιτεχνών του αμερικανικού Μινιμαλισμού, του αμερικανικού Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού, και των Μπρανκούζι και Τζακομέττι, με το έργο του Μάλεβιτς. Επιμέρους στόχος ήταν η περιπτωσιολογική μελέτη των διαφοροποιήσεων στις τεχνικές των σημαντικότερων έργων του Μάλεβιτς και πως αυτός επηρέασε τα μετέπειτα ρεύματα τέχνης, και ιδίως τον Μινιμαλισμό, προκειμένου να εξαχθούν τα απαραίτητα συμπεράσματα. Η μελέτη τελειώνει με την παρατήρηση ότι ο Μάλεβιτς άσκησε μεγαλύτερη επιρροή στα κινήματα τέχνης της εποχής από ό,τι μέχρι στιγμής έχει αναγνωριστεί.

This dissertation explores the development of Modern Art through the analysis and comparison of work by some of the greatest exponents of early and mid-20th century art movements, from Suprematism to Minimalism. I go on to unfold Modern Art through the art movements of Suprematism, Dadaism, De Stijl, Bauhaus, Surrealism, Art Deco, Constructivism, Abstract Expressionism, Pop Art and Minimalism. Most importantly, I address the rise and fall of the Russian Avant-garde and how Malevich and the Suprematism movement were born. Malevich's relationship with Suprematism and the modern elements that the artist introduced, are examined by analyzing his art works. Emphasis is placed on the Black Square. Moreover, I turn to two great modern sculptors, Brancusi and Giacometti, who laid the foundations of Minimalism by creating their own dialectic. Next, I give a detailed account of the Minimalism movement through the art works of David Smith, Tony Smith, Dan Flavin, Donald Judd, Frank Stella, and Sol Lewit. I also research and develop the reasons behind the Minimalists’ return to Malevich and his ideology, by analyzing and comparing the artworks of artists of American Minimalism, American Abstract Expressionism, Brancusi and Giacometti. A separate aim of the study has been to undertake a case study analysis of the very different structures and range of techniques reflected in Malevich's art works and how these influenced later art movements, especially Minimalism. The study ends with the observation that Malevich has exerted a greater influence on art movements of the time than has hitherto been recognized.
Keywords: μοντέρνα τέχνη, Μάλεβιτς, Σουπρεματισμός, Μινιμαλισμός, Μαύρο Τετράγωνο; Modern Art, Malevich, Suprematism, Minimalism, Black Square