Ανάλυση διερμηνείας ομιλίας Μάικ Πομπέο στο κέντρο Σταύρος Νιάρχος - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Ο πολιτικός λόγος, μέσω της προβολής του από πληθώρα μέσων και από ομιλητές με διαφορετικά γνωστικά υπόβαθρα, προσφέρει πολλές ευκαιρίες για διερμηνεία. Ακόμα και χωρίς να αναλογιστούμε την ζήτηση που έχουν στην αγορά εργασίας οι διερμηνείς πολιτικών προσώπων και διπλωματικού προσωπικού, μπορούμε να παρατηρήσουμε την χρησιμότητα του για την εκπαίδευση αλλά και βελτίωση ενός διερμηνέα καθώς, για την αποτελεσματική μεταφορά του νοήματος, χρειάζεται μελέτη του θέματος του εκάστοτε πολιτικού λόγου, μια ευρεία γνώση του ιστορικού και γεωπολιτικού υπόβαθρου της χώρας προέλευσης του ομιλητή-πολιτικού καθώς και εξοικείωση με το πολιτικό σύστημα και τα πολιτικά πρόσωπα. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στις γλωσσικές ιδιαιτερότητες και στους ποικίλους τρόπους έκφρασης κάθε ομιλητή, που προσφέρουν ένα ανώτερο επίπεδο δυσκολίας στο έργο του διερμηνέα. Υπό αυτές τις συνθήκες, η μελέτη ενός πολιτικού λόγου και της επαγγελματικής διερμηνείας αυτού αναμένεται να προσφέρει σημαντικες παρατηρήσεις για έναν εκπαιδευόμενο διερμηνέα και να αποτελέσει εμπειρία μάθησης. Με βάση αυτή την προσέγγιση έγινε και η επιλογή της διερμηνείας προς ανάλυση, στην συγκεκριμένη περίπτωση από την ομιλία του αμερικανού υπουργού εξωτερικών Μάικ Πομπέο στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νίαρχος.
Keywords: Ανάλυση διερμηνείας, Ανάλυση πολιτικού λόγου, Μάικ Πομπέο