Αποτύπωση της εμπειρίας των καθηγητών πιάνου και των μαθητών τους που δραστηριοποιούνταν σε Ωδεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Εκπαιδευτικοί και μαθητές πιάνου, από τα ωδεία της χώρας, κλήθηκαν τον Μάρτιο του 2020 να μεταβούν σε ένα νέο περιβάλλον μάθησης, μέσω του διαδικτύου, λόγω του κοινωνικού περιορισμού και το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών μονάδων με την έξαρση της πανδημίας COVID-19. Η παρούσα ποιοτική μελέτη προσπάθησε να αναλύσει πώς βίωσαν οι μαθητές τη μαθησιακή συνθήκη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, επίσης ποιο ήταν το βίωμα της διδακτικής συνθήκης από την πλευρά των καθηγητών, αλλά και πώς η περίοδος του αποκλεισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας επηρέασε τις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ καθηγητών μουσικής και μαθητών. Στην έρευνα συμμετείχαν 8 μαθητές πιάνου από 12 έως 20 χρονών, και 6 εκπαιδευτικοί που δίδασκαν πιάνο εξ αποστάσεως την περίοδο της πανδημίας. Τα άτομα αυτά επιλέχθηκαν από τρεις διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας, προερχόμενα από ένα νησιωτικό μέρος, από ένα αστικό κέντρο και από την επαρχία. Τα στοιχεία παρουσιάζουν τον τρόπο που δίδαξαν πιάνο οι καθηγητές με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, τις προκλήσεις που είχαν να αντιμετωπίσουν, τις συναισθηματικές αντιδράσεις και των δύο πλευρών, τον τρόπο που οι μαθητές διαχειρίστηκαν το νέο μαθησιακό περιβάλλον, τη συμβολή του οικογενειακού περιβάλλοντος και εν τέλει τη διαμόρφωση των διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των συμμετεχόντων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι διατηρήθηκε η επαφή και η επικοινωνία μεταξύ διδασκόντων και διδασκόμενων παρά τις αντίξοες συνθήκες.

In March 2020, piano teachers, and students from conservatories all across the country, were forced to move to a new online learning environment due to social constraints and the closure of all educational units due to the outbreak of the COVID-19 pandemic. This qualitative study will attempt to analyse student’s experience of distance learning, as well as the teacher’s experience of the new teaching conditions, and how the period of absence during the pandemic affected the interpersonal relationships between music teachers and students. The study involves 8 piano students aged 12 to 20, and 6 piano teachers who taught online during the pandemic. The participants were selected from three different geographical areas of Greece, some were from islands, some from an urban center and some from the Greek province. The data shows how the teachers taught piano using new technologies, the challenges they faced, the emotional reactions of both sides, the way the students managed the new learning environment, the contribution of the family environment and finally the formation of interpersonal relationships between participants. One of the most interesting parts, is that the teachers and students were able to maintain their contact and communication, despite the adverse conditions.
A critical analysis of the experience of piano teachers and students who were active in the conservatories during COVID-19 Pandemic
Keywords: μουσική εκπαίδευση, εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ωδείο, πανδημία; music education, distance education, conservatoire, pandemic