Η Μουσειακή Επικοινωνιακή Πολιτική υπό το πρίσμα μιας Κοινωνονιογλωσσολογικής Προσέγγισης - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των μουσείων και μια καλά σχεδιασμένη επικοινωνιακή πολιτική παίζει καθοριστικό ρόλο στην προσέγγιση του κοινού. Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας, με τίτλο «Η Μουσειακή Επικοινωνιακή Πολιτική υπό το πρίσμα μιας Κοινωνονιογλωσσολογικής Προσέγγισης», είναι να εμβαθύνει στη διαμόρφωση και εφαρμογή της επικοινωνιακής πολιτικής των μουσείων, με έμφαση στην αξιοποίηση της Κοινωνιογλωσσολογίας. Εξετάζοντας την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ γλώσσας, επικοινωνίας και κοινωνικών παραγόντων στο μουσειακό περιβάλλον, η εργασία στοχεύει να προσφέρει μια ολοκληρωμένη ανάλυση του τρόπου με τον οποίο η Κοινωνιογλωσσολογία μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά για την ενίσχυση των μεθόδων επικοινωνίας των μουσείων. Προς την κατεύθυνση αυτή, παρουσιάζεται μια ολοκληρωμένη έρευνα που διεξάγεται για πρώτη φορά, η οποία έχει ως στόχο να καταγράψει την αποτελεσματικότητα της επικοινωνιακής πολιτικής του Μουσείου του Ιονίου Πανεπιστημίου, να καταδείξει τις στρατηγικές επικοινωνίας που πρέπει να αλλάξουν ή/και να υιοθετηθούν και να ενισχύσει την αμφίδρομη επικοινωνιακή σχέση μεταξύ του Μουσείου, των επισκεπτών του και της τοπικής κοινότητας.

Effective communication is vital to the operation of museums and a well-designed communication policy plays a key role in reaching the public. The purpose of this Master's thesis, entitled "Museum Communication Policy in the Perspective of a Sociolinguistic Approach", is to delve into the formulation and implementation of museum communication policy, with an emphasis on the use of Sociolinguistics. By examining the complex interplay between language, communication and social factors in the museum environment, the paper aims to provide a comprehensive analysis of how Sociolinguistics can be effectively applied to enhance museum communication methods. To this end, a comprehensive research conducted for the first time is presented, which aims to document the effectiveness of the communication policy of the Ionian University Museum, to demonstrate the communication strategies that need to be changed and/or adopted and to enhance the two-way communication relationship between the Museum, its visitors and the local community.
Keywords: Μουσείο, Επικοινωνία, Γλώσσα, Κοινωνιογλωσσολογία, Πολιτιστική Επικοινωνία, Έρευνα κοινού