Μετάφραση αποσπασμάτων της γαλλικής μελέτης "Prospective du m-tourisme", novembre 2011 - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία, ασχολήθηκα με την μετάφραση ενός κειμένου από την γαλλική γλώσσα στην ελληνική και τον σχολιασμό του. Ως κείμενο-πηγή χρησιμοποίησα την μελέτη «Prospective du m-tourisme» του PIPAME (Le pôle interministériel de prospective et d’anticipation des mutations économiques), μια μελέτη που πραγματεύεται τις προοπτικές της προώθησης του τουρισμού μέσω κινητών εφαρμογών. Βέβαια, επειδή πρόκειται για μια πολύ μεγάλη μελέτη, μετέφρασα συγκεκριμένες αποσπασματικές ενότητες. Έτσι, στην εργασία, αρχικά, παρατίθενται οι ενότητες του πρωτοτύπου κειμένου στα γαλλικά και έπειτα ακολουθούν τα μεταφρασμένα αποσπάσματα στα ελληνικά. Στη συνέχεια, τη μετάφραση έρχεται να συμπληρώσει το θεωρητικό μέρος της εργασίας. Ο λεπτομερής σχολιασμός, δηλαδή, τόσο του κειμένου-πηγή, όσο και της μεταφραστικής στρατηγικής που χρησιμοποιήθηκε, με αναφορά και αιτιολόγηση των λύσεων των κυριότερων μεταφραστικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν. Τέλος, ένας επίλογος, σχετικά με τα συμπεράσματα, στα οποία κατέληξα, έπειτα από μελέτη και προσωπική έρευνα, έρχεται να κλείσει την εργασία αυτή.

In this thesis, I dealt with the translation of a text from French to Greek and its commentary. As a text source I used a PIPAME study entitled "Prospective du m-tourisme", a study dealing with the prospects of promoting tourism through mobile applications. Of course, since this is a very large study, I have translated certain fragmentary sections. In my thesis, firstly, the sections of the original french text are listed and then the translated passages in Greek follow. Afterward, comes the theoretical part of the work. The detailed commentary both of the source text and the translation strategy used, with reference and justification of the solutions to the main translation problems presented. Finally, an epilogue, regarding the conclusions I reached after personal rsearch, comes to close this paper.
Keywords: μετάφραση, σχολιασμός, γαλλική μελέτη, "κινητός" τουρισμός; translation, commentary, french study, mobile-tourism