ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ: “ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΙΔΙΑΖΟΥΣΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙA ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ” - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η διπλωματική εργασία διερευνά το ρόλο του χιούμορ στη μουσική, εστιάζοντας στη σύνθεση για οπτικοακουστικά έργα και συγκεκριμένα για την ταινία «Συζητήσεις με τέσσερα ζώα και τρεις ιδιάζουσες προσωπικότητες για την αγάπη». Στο πρώτο μέρος, παρουσιάζεται μια βιβλιογραφική επισκόπηση που περιλαμβάνει θεωρίες χιούμορ, τεχνικές αποτύπωσης του μουσικού χιούμορ και σχολιάζεται η αλληλεπίδραση μουσικής, λόγου και εικόνας για τη δημιουργία χιουμοριστικών αποτελεσμάτων. Στο δεύτερο μέρος, αναλύεται η μουσική της ταινίας, εστιάζοντας στον τρόπο που τα τραγούδια ενσωματώνονται στο οπτικοακουστικό σύνολο. Κάθε χαρακτήρας έχει το δικό του μουσικό μέρος, που συμβάλλει στην αφήγηση και ενισχύει τη χιουμοριστική διάθεση. Τεχνικές όπως η μουσική αντίστιξη, οι αναφορές και η επεξεργασία ήχου εμπλουτίζουν το χιουμοριστικό αποτέλεσμα, ενώ η μουσική προσφέρει ένα επιπλέον επίπεδο νοήματος. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στη διαμόρφωση της μουσικής ως αναπόσπαστου στοιχείου της αφήγησης, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των σκηνών με τρόπο που εμπλουτίζει την εμπειρία του θεατή. Τέλος, στο Παράρτημα, περιλαμβάνονται η σύνοψη της πλοκής, της ιστορίας και το σενάριο της ταινίας, παρέχοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο εξελίσσεται η μουσική.

The thesis explores the role of humor in music, focusing on composition for audiovisual works and specifically the film "Συζητήσεις με τέσσερα ζώα και τρεις ιδιάζουσες προσωπικότητες για την αγάπη" (=Conversations with Four Animals and Three Unique Personalities About Love). The first part presents a literature review that includes humor theories, techniques for representing musical humor, and a discussion on the interaction of music, dialogue, and imagery in creating humorous effects. The second part analyzes the film’s music, focusing on how the songs integrate into the audiovisual whole. Each character is assigned a unique musical part that contributes to the narrative and enhances the humorous tone. Techniques such as musical counterpoint, references, and sound processing enrich the comedic impact, while the music provides an additional layer of meaning. Particular attention is given to shaping the music as an integral part of the storytelling, supporting scene development in a way that elevates the viewer's experience. Finally, the Appendix includes the plot summary, story outline, and screenplay of the film, offering the framework within which the music unfolds.
Keywords: Μουσική κωμωδίας, χιούμορ και μουσική, χιουμοριστικοί στίχοι; Comedy music, music and humour, humourous lyrics