Ο ρόλος της Μουσειολογίας τον 21ο αιώνα: Μουσεία και προσβασιμότητα για άτομα με αναπηρία. - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Μέσα στη συγκεκριμένη εργασία, σκιαγραφείται ο ρόλος της Μουσειολογίας στον 21ο αιώνα καθώς και η συμβολή της στον επαναπροσδιορισμό του μουσείου. Με ενδιαφέρει να συνεισφέρω στη συζήτηση που σχετίζεται με την ενσωμάτωση της συμμετοχικότητας και συμπερίληψης και κατά πόσο αυτές οι προσεγγίσεις είναι απαραίτητες σε μια εποχή που τείνει να λειτουργεί βάσει στερεοτυπικών καταλοίπων. Θέλω να ισχυριστώ ότι τα μουσεία δύνανται να διαδραματίσουν το ρόλο ενός ιδρύματος, το οποίο όχι μόνο δεν απευθύνεται σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες , αλλά συμμετέχει ενεργά σε μια προσπάθεια εξάλειψης κοινωνικών αποκλεισμών. Εξετάζω την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σχετικά με την αναπηρία καθώς και την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες στα μουσεία. Ολοκληρώνω προβάλλοντας ένα «Νέο» μουσείο με αναφορά στις Τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας εξειδικεύοντας σε προτάσεις που θα συνεισφέρουν σχετικά με την ενσωμάτωση των ατόμων με Ειδικές ανάγκες στις Μουσειακές εμπειρίες. Άλλωστε..«Όλοι οι επισκέπτες ενός μουσείου είναι ανάπηροι»
Keywords: μουσείο, μουσειολογία, συμμετοχικότητα, συμπερίληψη, αναπηρία, ΑμεΑ, προσβασιμότητα, ειδική αγωγή, ΤΠΕ