Γυναικοκτονίες στην Ελλάδα: Δικαιοπολιτική ανάλυση του φαινομένου μέσα από την ταυτότητα του θύματος και του θύτη. Ενδεικτική παρουσίαση περιστατικών των ετών 2020- 2023. - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η συγκεκριμένη εργασία πραγματεύεται το φαινόμενο των γυναικοκτονιών στην Ελληνική κοινωνία κατά την περίοδο 2020-2023. Κατά τη διάρκεια των πρώτων κυμάτων της πανδημίας Covid-19, το ζήτημα των γυναικοκτονιών πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς ο αριθμός των περιπτώσεων αυξήθηκε. Ταυτόχρονα, μιας και τα εγκλήματα των γυναικοκτονιών πληθύνονταν, το ζήτημα εισήχθη στον δημόσιο διάλογο. Απόρροια αυτού του φαινομένου ήταν να γίνει ο όρος «γυναικοκτονία» αποδεκτός αλλά, την ίδια στιγμή, να υπάρξουν αντιδράσεις και παρανοήσεις. Στόχος της παρούσας εργασίας, λοιπόν, είναι να κατανοήσει βαθύτερα το ιδιάζον και πολυσύνθετο έγκλημα της γυναικοκτονίας, μέσα από την παρουσίαση των ελληνικών περιπτώσεων μεταξύ 2020-2023, ένα έγκλημα το οποίο έχει ως στόχο τα άτομα τα οποία φέρουν την γυναικεία ταυτότητα. Παράλληλα, εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα, η οποία έχει υπογράψει την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και έχει λάβει μέτρα για τηνπροστασία των γυναικών αλλά δεν έχει αναγνωρίσει την γυναικοκτονία ως ιδιώνυμο αδίκημα.

This study discusses the phenomenon of femicides in Greece from 2020 to 2023. During the initial waves of the Covid-19 pandemic, femicides gained increased attention as the number of cases rose. Simultaneously, as femicide incidents escalated, the issue entered the public discourse. As a consequence, the term "femicide" gained acceptance; however, it was met with reactions and misunderstandings. The objective of this paper is to gain a deeper understanding of the distinct and intricate crime of femicide by presenting recorded Greek cases from 2020 to 2023—a crime that specifically targets individuals identifying as female. Additionally, the paper examines how femicides are addressed in Greece, a country that has ratified the Istanbul Convention and implemented measures to protect women but has not formally recognized femicide as a distinct crime.
Keywords: Γυναικοκτονία, ταυτότητα, βιολογικό φύλο, κοινωνικό φύλο, ενδοοικογενειακή βία, έμφυλη βία, βία κατά των γυναικών; Femicide, identity, sex, gender, domestic violence, gender violence, violence against women