Airbnb στην Ελλάδα: Η περίπτωση της Κέρκυρας - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρουσία της Airbnb στην Ελλάδα έχει επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στον τομέα του τουρισμού, με την Κέρκυρα να αποτελεί ένα παράδειγμα προς μελέτη. Η εμφάνιση της Airbnb στο νησί έχει δημιουργήσει θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Από τη μια πλευρά, η πλατφόρμα προσφέρει ευκαιρίες για την ανάπτυξη του τουρισμού μέσω της προώθησης της ποικιλομορφίας καταλυμάτων και την προώθηση της βιώσιμης πρακτικής. Η παρουσία της Airbnb ενθαρρύνει την τοπική κοινότητα να αναπτύξει εμπειρίες και δραστηριότητες που προσελκύουν επισκέπτες. Ωστόσο, υπάρχουν και αδυναμίες και απειλές που προκύπτουν, όπως η δυσκολία στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ των κατοίκων και των επισκεπτών, καθώς και οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον πολιτισμό του νησιού. Προτάσεις για τη βελτίωση της κατάστασης περιλαμβάνουν την προώθηση της βιώσιμης πρακτικής, τη διαφοροποίηση της τουριστικής προσφοράς και την ενίσχυση του ελέγχου και της παρακολούθησης των καταλυμάτων. Με αυτούς τους συνδυασμούς, η Airbnb μπορεί να συμβάλει θετικά στην τουριστική ανάπτυξη της Κέρκυρας, ενισχύοντας τη βιώσιμη προσέγγιση και την κοινωνική οικονομική ευημερία του νησιού.

The presence of Airbnb in Greece has brought significant impacts on the tourism sector, with Corfu serving as a case study. The emergence of Airbnb on the island has created both positive and negative outcomes. On the one hand, the platform offers opportunities for tourism development by promoting accommodation diversity and sustainable practices. Airbnb's presence encourages the local community to develop experiences and activities that attract visitors. However, there are weaknesses and threats, such as the difficulty in achieving a balance between residents and visitors, as well as potential negative impacts on the environment and the island's culture. Proposals for improvement include promoting sustainable practices, diversifying the tourism offer, and strengthening control and monitoring of accommodations. With these combinations, Airbnb can positively contribute to the tourism development of Corfu, enhancing sustainable approaches and the island's socio-economic prosperity.
Airbnb in Greece: The case of Corfu
Keywords: Airbnb, τουρισμός, Κέρκυρα; Airbnb, tourism, Corfu