Μετάφραση από τα αγγλικά προς τα ελληνικά του επιστημονικού άρθρου ''The Layman’s Guide to Bonds and Municipal Bonds'' και σχολιασμός της μεταφραστικής διαδικασίας. - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα εργασία αφορά τη μετάφραση ενός αγγλικού οικονομικού κειμένου που παρουσιάζει τα ομόλογα και τα δημοτικά ομόλογα που εκδίδονται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) και απευθύνεται σε αρχάριους σχετικά με τα ομόλογα. Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο αναλύει με λιτό και αναλυτικό τρόπο και με τη χρήση παραδειγμάτων το σύστημα ομολόγων και πώς το ευρύ κοινό μπορεί να επενδύσει σε ομόλογα που εκδίδονται από τις πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις, καθώς και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, με σκοπό το κέρδος. Οι επενδυτές σε αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων και χαμηλότερων φόρων καταφεύγουν στην αγορά ομολόγων. Ο οδηγός αυτός προσφέρει, λοιπόν, πολύτιμες πληροφορίες για όσους ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε αυτά τα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Αν και το κοινό στόχος, στην προκειμένη περίπτωση το ελληνικό κοινό, είναι διαφορετικό από αυτό των ΗΠΑ, ο συντάκτης του άρθρου δίνει κάποιες βασικές συμβουλές που αφορούν και τους δύο πολιτισμούς. Η εργασία αποτελείται από τα ακόλουθα κεφάλαια: αρχικά παρουσιάζεται το μετάφρασμα του κειμένου, καθώς και το Κείμενο-Πηγή (ΚΠ), ενώ στη συνέχεια ακολουθεί ο σχολιασμός, ο οποίος περιλαμβάνει τον σχολιασμό της μεταφραστικής εντολής, την ανάλυση του ΚΠ και την αντιμετώπιση των μεταφραστικών προβλημάτων. Κατόπιν καταλήγουμε σε συμπεράσματα σχετικά με τα αναφερόμενα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Τέλος, επισυνάπτεται το παράρτημα, που στην περίπτωσή μας είναι γλωσσάρι.

This paper is a translation of an English financial text presenting bonds and municipal bonds issued in the United States of America (USA), aimed at laymen about bonds. More specifically, the article analyses in a concise and analytical manner, using examples, the bond system and how the general public can invest in bonds issued by state and local governments, as well as the federal government, for profit. Investors in search of higher yields and lower taxes resort to the bond market. This guide therefore offers valuable information for those interested in investing in these financial products. Although the target public, in this case the Greek public, is different from that of the USA, the author of the article gives some basic advice that applies to both cultures. The paper consists of the following chapters: first, the translation of the text is presented, as well as the Text-Source (TS), followed by the commentary, which includes the commentary of the translation mandate, the analysis of the TS and the resolution of translation problems. We then draw conclusions on the financial products mentioned. Finally, the appendix, which in our case is a glossary, is attached.
-
Keywords: Δημοτικά ομόλογα, Χρηματοδότηση χρέους, Ομόλογα αξιολόγησης; Municipal Bonds, Debt Financing, Rating Bonds