Κριτική αποτίμηση της συμβολής του Νέου Μουσείου Ακρόπολης στον (επανα)προσδιορισμό του εθνικού αφηγήματος τον 21ο αιώνα - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να εξετάσει τον ρόλο που διαδραματίζει το Νέο Μουσείο Ακρόπολης στη διαμόρφωση του εθνικού αφηγήματος. Το μουσείο, ήδη από τον σχεδιασμό του, προσέλκυσε το εθνικό αλλά και το παγκόσμιο ενδιαφέρον λόγω της σύνδεσής του -τοπικής και ιδεολογικής- με την Ακρόπολη και κυρίως τον Παρθενώνα, το μνημείο που λειτουργεί όσο κανένα άλλο όχι μόνο ως εθνικό τοπόσημο, αλλά και ως σύμβολο του δυτικού πολιτισμού. Πριν ακόμα από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, η Αρχαιότητα θεωρήθηκε ο βασικός πυλώνας του Ελληνισμού, αλλά και ο ακρογωνιαίος λίθος του ευρωπαϊκού πολιτισμού• για αυτόν τον λόγο η αθηναϊκή Ακρόπολη, που αποτελεί την πεμπτουσία των κλασικών αξιών και ιδανικών, αποτέλεσε τη βάση της εθνικής ταυτότητας, ενώ μέσω αυτής, της Ακρόπολης, οι Έλληνες αναπαράγουν ή μεταμορφώνουν τους τρόπους που αυτοπροσδιορίζονται στη διεθνή πολιτική σκηνή. Επιπλέον, εκτός από έμβλημα της εθνικής ιδεολογίας αποτελεί ένα μνημείο λεηλατημένο που διατρανώνει την ανάγκη για ολοκλήρωση. Το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, όπως θα φανεί στην παρούσα εργασία, έχει θέσει τον εαυτό του στην υπηρεσία του εθνικού λόγου, καθώς μέσα από την έκθεσή του δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κλασική αρχαιότητα, υπηρετώντας τον εθνικό μύθο της ελληνικής μοναδικότητας και της προσφοράς στον παγκόσμιο πολιτισμό, ενώ ενσαρκώνει την έκκληση για ολοκλήρωση του μνημείου στο πλαίσιο μιας εθνικής, πολιτιστικής και πολιτικής διαμάχης. Ταυτόχρονα, το μουσείο αποτελεί επιβεβαίωση της επάξιας συμπόρευσης της χώρας με το ευρωπαϊκό της πεπρωμένο. Με άλλα λόγια το Νέο Μουσείο Ακρόπολης είναι δημιούργημα του εθνικού αφηγήματος, αλλά και εξαιρετικός αντιπρόσωπός του στη σύγχρονη εποχή.

The purpose of this paper is to examine the role played by the New Acropolis Museum in shaping the national narrative. The museum, right from its design, attracted national as well as global interest due to its local and ideological connection with the Acropolis and especially the Parthenon, the monument that functions like no other not only as a national landmark, but also as a symbol of western culture. Even before the foundation of the Greek state, antiquity was considered the main pillar of Hellenism, but also the cornerstone of European civilization; for this reason, the Athenian Acropolis, which is the quintessence of classical values and ideals, formed the basis of the national identity, while through it, the Acropolis, Greeks reproduce or transform the ways in which they define themselves in the international political scene. Moreover, in addition to being an emblem of the national ideology, it is a looted monument that expresses the need for integration. The New Acropolis Museum, as will be shown in this paper, has placed itself at the service of the national discourse, as through its exhibition it places particular emphasis on classical antiquity, serving the national myth of Greek uniqueness and contribution to world culture, while embodying the call for the completion of the monument in the context of an ethnic, cultural and political dispute. At the same time, the museum is a confirmation of the country's worthy association with its European destiny. In other words, the New Acropolis Museum is a creation of the national narrative, but also an excellent representative of it in the modern era.
Keywords: Νέο Μουσείο Ακρόπολης, εθνικό αφήγημα, Ελληνισμός, εθνική ταυτότητα, εθνική ιδεολογία; New Acropolis Museum, national narrative, Hellenism, national identity, national ideology