Εκτίμηση της προσλαμβανόμενης ποσότητας αλατιού στο γενικό πληθυσμό - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Το χλωριούχο νάτριο ή κοινώς αλάτι , εδώ και χιλιάδες χρόνια αποτελεί ένα μέσο έκφρασης του πολιτισμού και αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης διατροφής. Πέραν της βασικής του χρήσης στην μαγειρική , βρίσκει εφαρμογές τόσο στην βιομηχανία τροφίμων ,όσο και στην χημική βιομηχανία. Η κατανάλωση χλωριούχου νατρίου όταν πραγματοποιείται εντός ανώτατων ορίων , είναι επικερδής για την ανθρώπινη υγεία. Από την άλλη πλευρά , όταν οι προσλαμβανόμενες ποσότητες αλατιού υπερβαίνουν τα ανώτατα όρια πρόσληψης , αυξάνουν οι πιθανότητες για την εμφάνιση υπέρτασης , καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Sodium Chloride or common salt, of thousands of years has been an expression of culture and an integral part of the modern diet. In addition to its basic use in cooking, it finds applications in both the food industry and the chemical industry, for example for breaking ice or softening water. Consumption of sodium chloride when carried out within ceilings, is beneficial to human health. On the other hand, when salt intake exceeds the maximum intake, the chances of developing hypertension, cardiovascular disease and stroke increase. For the above reasons, the key to a balanced diet is contained in the concept of measure.
Keywords: Χλωριούχο νάτριο, ανωτατα ορια καταναλωσης, αρνητικες επιδρασεις,κρυφές πηγές νατρίου; Sodium chloride, consumption ceilings, adverse effects, hidden sources of sodium