Δημιουργία ταυτότητας τουριστικού προορισμού. Η περίπτωση των Παξών/Αντίπαξων - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Ο σημαντικότερος παράγοντας της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας και πλέον από τους σπουδαιότερους σε παγκόσμια εμβέλεια, είναι ο τουρισμός. Ο σχεδιασμός της τουριστικής ανάπτυξης κάθε τουριστικού προορισμού θα πρέπει να βασίζεται σε βασικές αρχές και στρατηγικές του τουριστικού μάρκετινγκ ώστε οι επιλογές προώθησης να εξελίσσουν τον προορισμό. Κατά συνέπεια, ο σκοπός της παρούσας εργασίας, συνοπτικά, είναι να εξετάσει το ζήτημα της ανάπτυξης ταυτότητας και branding ενός τουριστικού προορισμού, ενσωματώνοντας την έννοια, το περιεχόμενο και την πρακτική αξία της εικόνας του τουριστικού προορισμού, με εφαρμογή στην περίπτωση του νησιού των Παξών-Αντιπάξων. Παρά την απαράμιλλη φυσική ομορφιά των Παξών και την αυξανόμενη δημοτικότητα τους τα τελευταία χρόνια, το νησί δεν διαθέτει μια σαφώς καθορισμένη και ολοκληρωμένη οπτική ταυτότητα που θα το διαφοροποιήσει στην έντονα ανταγωνιστική αγορά. Η παρούσα εργασία εστιάζει στην αναγκαιότητα της δημιουργίας μιας ολοκληρωμένης οπτικής ταυτότητας για το νησί, η οποία θα βασίζεται στη μοναδικότητα των φυσικών και πολιτιστικών του χαρακτηριστικών. Μέσω της βιβλιογραφικής ανασκόπησης, αναλύεται ο ρόλος του μάρκετινγκ τουριστικών προορισμών καθώς και η σημασία της προσωπικότητας ενός προορισμού για τη δημιουργία θετικών συσχετισμών στους καταναλωτές. Επιπλέον, η μελέτη ενσωματώνει πρωτογενή έρευνα με τη μορφή ερωτηματολογίου, στο οποίο συμμετείχαν 100 ερωτηθέντες, κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού, προκειμένου να αξιολογηθεί η αντίληψη που έχουν για το νησί αλλά και να προταθούν προοπτικές βελτίωσης του τουριστικού προορισμού. Τέλος, η εργασία καταλήγει με την παρουσίαση λογοτύπων, αφισών και άλλων στοιχείων branding που απαιτούνται για να ανταποκριθεί το νησί στον ανταγωνισμό και να προσελκύσει νέες αγορές.

Tourism is the most important factor in Greece’s economic development and now one of the most important on a global scale. The planning of the tourism development of any tourist destination should be based on basic principles and strategies of tourism marketing so that the promotional choices evolve the destination. Consequently, the purpose of this paper, in brief, is to address the issue of identity development and branding of a tourist destination, incorporating the concept, content and practical value of the image of the tourist destination, applying it to the case of the island of Paxos-Antipaxos. Despite the unparalleled natural beauty of Paxos and its increasing popularity in recent years, the island lacks a well-defined and integrated visual identity that would differentiate it in the highly competitive market. This paper focuses on the necessity of creating an integrated visual identity for the island, based on the uniqueness of its natural and cultural characteristics. Through the literature review, the role of tourism destination marketing and the importance of a destination’s personality in creating positive associations among consumers is analyzed. Furthermore, the study incorporates primary research in the form of a questionnaire, in which 100 respondents, residents and visitors of the island, participated in order to assess their perception of the island and to propose prospects for improving the tourist destination. Finally, the paper concludes with the presentation of logos, posters and the other branding elements needed for the island to meet the competition and attract new markets.
(Destination Identity Development: The case of Paxos Island
Keywords: Τουριστικός προορισμός, οπτική ταυτότητα, Παξοί, Αντίπαξοι, ταυτότητα τουριστικού προορισμού,; Tourism destination, visual identity, visual id, Paxoi, Paxos, Antipaxoi, Antipaxos, visual identity for tourism destination, ionian islands