Ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην στρατηγική επικοινωνίας των εκδοτικών οίκων στην Ελλάδα - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τις προτιμήσεις όλο και περισσότερων καταναλωτών παγκοσμίως και επηρεάζουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι εν δυνάμει αγοραστές αναζητούν πληροφορίες και λαμβάνουν αποφάσεις. Για πολλά είδη επιχειρήσεων τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην στρατηγική επικοινωνίας τους παρέχοντας άμεση προβολή και ευκαιρίες αλληλεπίδρασης με τους πελάτες. Η εργασία επικεντρώνεται αφενός στην διερεύνηση της χρήσης και αξιοποίησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους εκδοτικούς οίκους στην Ελλάδα και επίσης στην συμβολή τους για την ενίσχυση της επικοινωνίας των εκδοτικών αυτών οίκων με το «κοινό» τους. Στη βιβλιογραφική επισκόπηση της εργασίας, παρουσιάζεται η εξέλιξη και οι αλλαγές της εκδοτικής βιομηχανίας κατά τον 21ο αιώνα ενώ παράλληλα ερευνάται, ο ρόλος του διαδικτύου στην λειτουργία των εκδοτικών οίκων. Στην συνέχεια γίνεται παρουσίαση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του τρόπου με τον οποίο αυτά συμπεριλαμβάνονται στην στρατηγική επικοινωνίας των εκδοτικών οίκων και συνεπώς αντικατοπτρίζονται στα αποτελέσματα της χρήσης τους. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την καταγραφή 110 εκδοτικών οίκων που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική αγορά και διαθέτουν σελίδα στον παγκόσμιο ιστό και σελίδες στα κοινωνικά δίκτυα Facebook, Twitter και Instagram. Η αρχική καταγραφή έγινε με ποσοτικά κριτήρια και συγκεκριμένα βασίζεται στην καταγραφή του πλήθους των ακολούθων και των δημοσιεύσεων στις κοινωνικές σελίδες των εκδοτικών οίκων. Για τους σκοπούς της έρευνας, επιλέχθηκαν 10 εκδοτικοί οίκοι για περαιτέρω ανάλυση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ( Μ.Κ.Δ.) τους , βάσει του είδους των δημοσιεύσεων, του περιεχομένου τους και της συχνότητας τους. Περαιτέρω καταγράφονται πέντε (5) μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι που δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο και αντίστοιχα έγινε καταγραφή των σελίδων τους στα social . Στα συμπεράσματα παρατίθενται τα αριθμητικά κυρίως δεδομένα σύμφωνα με τα ευρήματα και γίνεται μια προσπάθεια ανάλυσης τους στην συζήτηση που ακολουθεί.

Social media is largely recognized to shape the preferences of more and more consumers worldwide and influence the way potential buyers search for information and make decisions. For many types of businesses, social media may be used in their communication strategy by providing direct visibility and opportunities to interact with customers. This essay explores the use and implementation of social media by publishing houses in Greece and their contribution to enhancing communication with their readers. In the bibliographic part of the survey and the subsequent –literature review, an assessment of the changes in the publishing industry during the 21st century is presented and the importance of the internet in the operation of publishing houses is also examinated. Finally a presentation of the social media is presents as well as the way they are included in the communication strategy of publishers and the results of their use. The research was carried out with the record of 110 publishing houses in the Greek book market which have web pages and social networks accounts on Facebook, Twitter and Instagram. The initial registration was done with quantitative criteria based on the number of followers and publications on the social pages of publishing houses. Subsequently, 10 publishing houses were selected for further analysis of their social performance based on the type of publications, their content and their frequency. Furthermore, five (5) of the top book publishing companies of the world were examined regarding their devotion on social media. The conclusions present the data according to the findings and in the discussion that follows an attempt is made to analyze them.
Keywords: επικοινωνία, διασύνδεση, κοινωνικά δίκτυα, δημοφιλία, αναρτήσεις; communication, pupularity, social networks,posts, connection