Video Εγκατάσταση με θέμα την έμφυλη βία κατά των γυναικών. Η έμφυλη κακοποίηση και καταπίεση στην κοινωνία και την τέχνη. - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η παρούσα εργασία αποτελεί μια οπτικοποίηση της έμφυλης βίας κατά των γυναικών, μέσα από μία video εγκατάσταση. Σημαντικό στοιχείο συνιστά η κοινωνιολογική προσέγγιση του φαινομένου. Στο πρώτο κεφάλαιο, γίνεται αναφορά του αντικειμένου της εργασίας, της μεθοδολογίας που χρησιμοποιήθηκε καθώς επίσης και ο σκοπός της ενώ γίνεται αναφορά σε βασικές έννοιες που χρησιμοποιούνται σε όλη την διάρκεια της εργασίας, όπως το φύλο, η ταυτότητα, η γυναίκα. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται θεωρητική ανάλυση πάνω στον έμφυλο διαχωρισμό και την καταπίεση των γυναικών στην κοινωνία, μέσα από μια σφαιρική έρευνα που αφορά το φύλο, την κοινωνική και την ιστορική θέση των γυναικών. Γίνονται αναφορές σε φεμινιστικές και κοινωνικές αναλύσεις και έρευνες. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι καθιερωμένες αντιλήψεις περί ορθολογικότητας της έμφυλης βίας, οι συνέπειές της, αλλά και η έξαρση του φαινομένου εν μέσω πανδημίας, όπου τα περιστατικά έμφυλης βίας έχουν αυξηθεί παγκοσμίως, ως απόρροια της υγειονομικής κρίσης. Ο παραλληλισμός με το σήμερα, φανερώνει την ιδιαίτερη σοβαρότητα του φαινομένου. Στο τέταρτο κεφάλαιο περιγράφεται η επιρροή της έμφυλης καταπίεσης στην γυναικεία τέχνη, συσχετίζοντας τον έμφυλο κοινωνικό διαχωρισμό με τον καλλιτεχνικό αποκλεισμό των γυναικών, ενώ γίνεται αναφορά σε έργα και καλλιτέχνιδες που χρησιμοποιούν θέματα που αφορούν την ταυτότητα, το φύλο και την γυναίκα στα έργα τους. Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται η περιγραφή και επεξήγηση του οπτικοακουστικού έργου που δημιουργήθηκε με βάση την έρευνα των προηγούμενων κεφαλαίων, αναλύοντας το εννοιολογικό πλαίσιο, καθώς και την πλήρη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε. Γίνεται ξεκάθαρη η σύνδεση των μέσων πληροφόρησης με την ανοχή προς την έμφυλη βία. Επιπλέον, αναφέρονται τα προβλήματα που προέκυψαν, ενώ σημαντική είναι η καλλιτεχνική προσέγγιση του φαινομένου. Τέλος, το έκτο κεφάλαιο παραθέτει τα συμπεράσματα από την έρευνα σε σύγκριση με την σημερινή κοινωνία και πραγματικότητα, αποδοκιμάζοντας οποιοδήποτε περιστατικό έμφυλης βίας.
Keywords: φύλο, γυναίκα, κοινωνικοί ρόλοι, έμφυλος διαχωρισμός, γυναικεία τέχνη, έμφυλη βία, φεμινισμός, τέχνη, εγκατάσταση, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης