Υλοποίηση αλγορίθμων πιθανοτικής πλημμυρίδας σε ασύρματα δίκτυα - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Η ανάγκη για καθολική διάδοση πληροφορίας στα δίκτυα με αποδοτικούς μηχανισμούς καθίσταται επιτακτική στα σύγχρονα ασύρματα περιβάλλοντα. Οι παραδοσιακοί μέθοδοι και αλγόριθμοι δεν θεωρούνται πλέον κατάλληλοι να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις και στον μεγάλο αριθμό των κόμβων σε αυτού του είδους τα δίκτυα. Συνεπώς σήμερα, μελετούνται συστηματικά και υιοθετούνται παραλλαγές γνωστών αλγορίθμων, ένας από τους οποίους είναι ο αλγόριθμος της Πιθανοτικής Πλημμυρίδας, ο οποίος περιορίζοντας το πλήθος των μεταδιδόμενων μηνυμάτων, προσφέρει μείωση της συμφόρησης του δικτύου, έναντι όμως της αβεβαιότητας για τη πλήρη κάλυψή του.Η μελέτη της Πιθανοτικής Πλημμυρίδας δημιουργεί ενδιαφέροντα ερωτήματα όπως, ποια είναι η βέλτιστη πιθανότητα αποστολής για την επίτευξη της, κατά το δυνατόν, μεγαλύτερης κάλυψης δικτύου και με τη χρήση των λιγότερων δυνατών μεταδόσεων. Για τους σκοπούς της παρούσας εργασίας, υλοποιείται ένα ασύρματο δίκτυο χαμηλού κόστους το οποίο βασίζεται στην ανοικτού κώδικα πλατφόρμα Arduino και τις συσκευές Xbee του πρωτοκόλλου επικοινωνίας ZigBee, με στόχο την πειραματική προσέγγιση της Πιθανοτικής Πλημμυρίδας, μέσω της πρακτικής υλοποίησης αντίστοιχης εφαρμογής. Ακολουθεί έπειτα η παρουσίαση των αποτελεσμάτων, η ποιοτική τους μελέτη και γίνεται σύγκριση με τη μέχρι τώρα θεωρία.

The need for global information dissemination across networks with efficient mechanisms is becoming imperative in modern wireless environments. Traditional methods and algorithms are no longer considered to be able to withstand the increasing energy requirements and the large number of nodes in these types of networks. Therefore, variants of known algorithms are systematically being studied and adopted, one of which is the Probability Flooding algorithm, which reduces the number of transmitted messages and helps with congestion in the network, at the cost of the uncertainty regarding the network’s full coverage. The study of Probabilistic Flooding yields interesting questions such as, what is the optimal forwarding probability so that using the least possible number of transmission the maximum coverage in network can be achieved. For the purposes of this work, a low-cost wireless network is being implemented, based on the Open Source Platform Arduino and using the Xbee modules of the ZigBee communication protocol with the aim of experimenting with the Probabilistic Flooding, through the implementation of a corresponding application. At the end of this work follows the presentation of the results, as well as their qualitative study and a comparison with the present theory.
Keywords: ασύρματα δίκτυα, ασήρματα δίκτυα αισθητήρων, πλημμυρίδα, πιθανοτική πλημμυρίδα, υλοποίηση αλγορίθμου, πειράματα; xBee, ZigBee, Arduino