ΤΑ ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΣΤΑ ΚΑΤΣΟΥΛΙΑΝΙΚΑ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ (1752-1856) - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η σημασία των Αρχείων με τον τεράστιο πλούτο των τεκμηρίων που διαθέτουν είναι αναγνωρισμένη από όλους, αφού συντηρούν τη συλλογική μνήμη και προσφέρουν ανεκτίμητο πλούτο πληροφοριών για πολλά θέματα, όπως για την Ιστορία, Κοινωνιολογία, Δημογραφία κ.ά.. Ιδιαίτερης αξίας είναι τα Ληξιαρχικά Αρχεία τα οποία παρέχουν άφθονες μαρτυρίες και εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας για ενδιαφέρουσες πτυχές της ζωής των κατοίκων μιας περιοχής διαχρονικά, την κοινωνική τους θέση, τα επαγγέλματα που ασκούσαν, τις αντιλήψεις τους για τη γέννηση, τη βάπτιση, το γάμο, τον θάνατο, το νόημα που έδιναν στη ζωή τους και όλα τα σχετικά που χαρακτηρίζουν μία κοινωνία στα περιορισμένα όρια ενός χωριού, μιας ενορίας κι ενός νησιού. Στο πλαίσιο αυτό εκπονήθηκε η παρούσα Πτυχιακή Εργασία με θέμα: “Τα Ληξιαρχικά Βιβλία του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος στα Κατζουλιάνικα ή Κατσουλιάνικα Ποταμού Κυθήρων (1752- 1865)”. Η εργασία εστιάζει στη μεταγραφή των Πράξεων των τεσσάρων Ληξιαρχικών Βιβλίων που έχουν διασωθεί με σύντομα σχόλια σε μορφή υποσημειώσεων για την καλύτερη κατανόηση του περιεχομένου των Πράξεων που μεταγράφονται. Συνολικά έχουν μεταγραφεί 752 πράξεις που αφορούν σε γεννήσεις και βαπτίσεις, γάμους και θανάτους ενοριτών, ενώ έχουν συμπεριληφθεί και άλλες εγγραφές, όπως ενθυμήσεις, θεωρήσεις και πράξεις παράδοσης Ληξιαρχικών Βιβλίων από τις Τοπικές Αρχές στους εφημερίους. Πριν από τον κατάλογο των Πράξεων έχει γραφεί σύντομη Εισαγωγή για το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσονται τα Ληξιαρχικά Βιβλία του συγκεκριμένου Ναού. Έχει γίνει αναφορά στο περιεχόμενο του Τοπικού Αρχείου Κυθήρων με έμφαση στο Ληξιαρχικό τμήμα του. Έχει επίσης συνταχθεί η περιγραφή κάθε Βιβλίου (μορφή, υλικό και περιεχόμενο) και έχει πραγματοποιηθεί ανάλυση της εικόνας των ενοριτών και της μικρής κοινωνίας των Κατζουλιανίκων, όπως αυτή προκύπτει από τις καταχωρισμένες πράξεις. Με αυτόν τον τρόπο παρουσιάζονται για πρώτη φορά τα Ληξιαρχικά Βιβλία του παραπάνω ναού για να αποτελέσουν ένα πρόσθετο στοιχείο για την καλύτερη γνώση της κοινωνίας των Κυθήρων την περίοδο του β΄μισού του 18ου αι. και των 65 πρώτων χρόνων του 19ου αι. καλύπτοντας παράλληλα μία ταραγμένη και γεμάτη μεγάλες αλλαγές περίοδο όχι μόνο για τα Κύθηρα και τον ελληνικό χώρο, αλλά και γιά τον εκτεταμένο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, των Βαλκανίων και συνολικά της Ευρώπης.

The importance and the significance of the archives cannot be underestimated. The rich and valuable information they provide is very important for History, Sociology, Demography and for many other fields of Science. On top of these, they are also one of the means for cultivating the national memory and identity. Among the archival material of special interest are the Civil Registry Books since they provide abundant evidence and enrich our knowledge about various aspects of the human life throughout the centuries. This valuable information includes the people' s social status, their professions, their mentality about the birth, the baptism, the marriage and the death, the meaning that they gave to their life and every other view developed in any village or town-society or in a parochial group and even more among the limits of an island. Taking into account the above-mentioned framework, the present study was undertaken with the following subject matter: “The Civil Registry Books of the Parochial church of Holy Trinity (Hagia Triada) at the Village of Katzoulianika, Potamos, Kythera (1752-1865)”. The study focuses on the transcription of the four Civil Registry Books which have been kept at the Local state Archives at the island of Kythera, Greece. The transcriptions are accompanied by several footnotes so that the reader could better understand the content of these books. Totally 752 acts of baptisms, marriages and deaths have been transcribed and also some other brief texts regarding memoirs, ratifications and acts of delivering a Registry Book to a parochial priest by the local civil authorities. Before the catalogue of the acts, an introduction with the historical framework has been written. The description of the Local State Archives and their content with special refence to the Civil Registry material has been added. In addition, the material, the appearance and the content of the four Civil Registry Books have been thoroughly analyzed including the overall picture that emerges from the study of the small community at the village of Katzoulianika in Kythera.
Keywords: ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ, ΚΥΘΗΡΑ, ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ, ΚΑΤΖΟΥΛΙΑΝΙΚΑ, ΠΡΑΞΕΙΣ, ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, ΒΑΠΤΙΣΗ, ΓΑΜΟΣ, ΘΑΝΑΤΟΣ