Μια πολιτική ιστορία της Γιουγκοσλαβίας από τη συγκρότηση ως την διάλυση της - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρακάτω μελέτη πραγματεύεται την συγκρότηση και την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, εστιάζοντας κυρίως στα σημαντικότερα γεγονότα του 20ου αιώνα ως και την οριστική διάλυση της το 2006. συγκεκριμένα αποτελεί μια γενικότερη παρατήρηση της Ιδέας του γιουγκοσλαβισμού που πρωτοεμφανίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα και την πορείας της στον 20ο αιώνα έπειτα από δυο παγκόσμιους πολέμους. Ο Γιουγκοσλαβισμος, ως ενοποιητικός παράγοντας των Νοτιοσλάβων πέρασε από πολλές φάσεις επηρεασμένος , είτε έμμεσα είτε άμεσα από εσωτερικούς και σίγουρα εξωτερικούς παράγοντες. Παρόλο που οι κύριοι πρωταγωνιστές ( κροάτες , σλοβένοι,σέρβοι) εργαλοποιούσαν την ιδέα ενοποίησης σε κοινό έδαφος υπόβοσκαν εθνικιστικές ιδεολογίες που οδηγούσαν συχνά σε ρήξεις μεταξύ των διαφορετικών λαών. Αποκορύφωμα όλων αυτών αποτέλεσαν τα αιματηρά γεγονότα της περιόδου 1991-1999. Ως σκοπό , έχει στόχο να αποδείξει πως όσο επιθυμητή και αναγκαία παρουσιαζόταν η ιδέα της ενοποίησης , άλλο τόσο αδυνατούσαν να ζήσουν ειρηνικά σε ένα ευρύτερο κράτος. Η μελέτη χωρίζεται σε 5 κεφάλαια και σε 4 νοητές περιόδους 1) Γιουγκοσλαβισμος και ενοποίηση 19ος αιώνας - 1918. 2) ενοποίηση και αστάθεια 1919-1941 3) Ενότητα και αδελφότητα 1941-1980 4) αστάθεια και αποσύνθεση 1981- 2000.
Keywords: Γιουγκοσλαβία, Γιουγκοσλαβισμος, κατάρευση