Η ετερότητα στα κείμενα του Ανθολογίου Λογοτεχνικών Κειμένων στο ελληνικό Δημοτικό Σχολείο - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Στην παρούσα εργασία εξετάζεται η έννοια της ετερότητας, φιλοδοξώντας να αναδείξει τις εκφάνσεις της στα κείμενα του Ανθολογίου Λογοτεχνικών Κειμένων στο ελληνικό Δημοτικό Σχολείο και τη διαχείριση της σχέσης αυτής μέσα από τις συνεντεύξεις τριών εκπαιδευτικών-δασκάλων στο νησί της Κέρκυρας. Αρχικά, σκιαγραφείται το πλαίσιο της έρευνας και κατόπιν δίνονται εννοιολογικοί ορισμοί για την καλύτερη κατανόηση του όρου. Στη συνέχεια, επιχειρείται σύνδεση μεταξύ γλώσσας, ετερότητας και ταυτότητας και αναπτύσσονται τα μοντέλα εκπαιδευτικής διαχείρισης της ετερότητας στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες. Η παρούσα έρευνα βασίζεται στην αρχική υπόθεση πως η ετερότητα εμφανίζεται στο Ανθολόγιο περιορισμένη θεματολογικά και επηρεάζεται από τη σχέση ετερότητας και Αναλυτικών Προγραμμάτων. Ως κατάλληλες ερευνητικές τεχνικές επελέγησαν η ποιοτική Ανάλυση Περιεχομένου, το επαγωγικό σύστημα κατηγοριών, έτσι όπως αυτές συγκροτήθηκαν, και η ημιδομημένη συνέντευξη. Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαίωσαν την αρχική υπόθεση και μάλιστα ανέδειξαν πως υπάρχουν λιγοστές μόνο αναφορές ζητημάτων που αφορούν στην ειδική αγωγή (άτομα με αναπηρίες) και στη διαπολιτισμική εκπαίδευση (εκπαίδευση προσφύγων και μεταναστών). Ως κατακλείδα παρουσιάζονται προτάσεις εμπλουτισμού του Ανθολογίου με επιπρόσθετες θεματικές, οι οποίες θα αποσκοπούν στη δημιουργία ενός περισσότερο «ανοιχτού» σχολείου σε ό, τι αφορά στην καλλιέργεια της διαπολιτισμικής ευαισθησίας και στην αποδοχή της ετερότητας.

This paper examines the concept of diversity, aiming to highlight its manifestations in the texts of the Literary Texts Anthology in the Greek Primary School, as well as the essence of this relationship through the interviews of three educators, currently teaching in primary schools in Corfu Island. The following is a clarification of the terms used in this essay and an attempt to express the crucial correlationbetween diversity, multiculturalism, language and identity. This research is based on the initial hypothesis that diversity appears in the Anthology limited thematically and is influenced by the relationship between diversity and Curricula. The appropriate techniques, which were selected for the purposes of this paper, were the Content Analysis, the inductive category system, as they were constructed, and semi-structured interview. The results of the research confirmed the initial hypothesis and even revealed that there are only few references to issues related to special education (people with disabilities) and intercultural education (education of refugees and immigrants). In conclusion, the study concludes with some practical recommendations for further research and several proposals for enriching the Anthology with additional themes, targeting to create a more 'open' school in terms of fostering intercultural sensitivity and diversity acceptance.
Keywords: Eτερότητα, διαπολιτισμικότητα, πολυπολιτισμικότητα, Δημοτικό Σχολείο, Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων, Αναλυτικά Προγράμματα; Diversity, interculturalism, multiculturalism, Primary School, Literary Texts Anthology, Curricula