Νότια Κέρκυρα: Παρόν και μνήμες - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Το νησί της Κέρκυρας έχει δεσπόζουσα θέση στο Ιόνιο Πέλαγος. Ανήκει στο σύμπλεγμα των Ιονίων νήσων που αποτέλεσαν το «μήλο της έριδος» ανάμεσα σε πολλές ξένες δυνάμεις κατά το πέρασμα των χρόνων, κάθε μία από τις οποίες «στιγμάτισε» με τον τρόπο της, σε μεγάλο ή μικρό βαθμό, την εξέλιξή του. Το νησί των Φαιάκων του Ομήρου σαγηνεύει με την ιστορία του και τον πολιτισμό του χιλιάδες ξένους και εγχώριους τουρίστες κάθε χρόνο που ταξιδεύουν για να θαυμάσουν από κοντά τους θησαυρούς του και να επισκεφθούν το φημισμένο Αχίλλειο, τη βασιλική έπαυλη της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας, το οποίο αποτελεί και το σημαντικότερο αξιοθέατο αρχιτεκτόνημα της Κέρκυρας. Σκοπός της εργασίας είναι η περιγραφή του νότιου τμήματος του νησιού της Κέρκυρας, τόσο γεωγραφικά όσο και ως προς το διοικητικό σύστημα που υιοθετήθηκε κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας. Δυστυχώς το υλικό για την νότια Κέρκυρα είναι πολύ περιορισμένο, καθώς τα περισσότερα βιβλία, άρθρα εστιάζουν στο κέντρο της Κέρκυρας, το οποίο βρίθει μνημείων και εκκλησιών και αποτελεί τη βάση της τουριστικής κίνησης των Ιονίων νησιών. Έτσι, το υλικό μου συγκεντρώθηκε με πολύ δυσκολία. Παρ’ όλ’ αυτά θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για να γίνει μια περαιτέρω μελέτη του θέματος μελλοντικά για την εν λόγω περιοχή, εφόσον αυξηθούν οι έρευνες στο αρχειακό υλικό της περιοχής.
Keywords: Κέρκυρα