Όροι υποθήκης γης στην Αρχαία Αθήνα: η χωρική τους διασπορά και η σημασία της - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει στόχο να παρουσιάσει έναν κατάλογο δημοσιευμένων όρων υποθήκης γης της Αρχαίας Αθήνας και να τους αναλύσει. Η ανάλυση αυτή χωρίζεται σε δύο τομείς: Πρώτον, θα μας απασχολήσει η σημασία των όρων αυτών και δεύτερον, η χωρική, χρονική και αξιακή τους διασπορά στον Αθηναϊκό χώρο. Αναλυτικότερα, ξεκινάμε με κάποια γενικότερα στοιχεία και με τη σημασία των όρων, παραθέτοντας όλες τις κατηγορίες τέτοιου είδους επιγραφών στην αρχαιότητα. Έπειτα, επικεντρωνόμαστε στους όρους υποθήκης τους οποίους και θα αναλύσουμε στο κυρίως θέμα. Η ανάλυση αυτή περιέχει αρχικά ιστορική αναδρομή με κύριο άξονα της τους προσδιορισμούς όρων όπως η κοινωνία, το κράτος, η οικονομία καθώς μελετάμε και τη σχέση των εννοιών αυτών μεταξύ τους. Επιπροσθέτως, αφού επεξεργαστούμε και τοποθετήσουμε τους ανακαλυφθέντες όρους* τόσο στον χώρο, όσο και στον χρόνο, θα συνδέσουμε τις επιγραφές με τον τόπο σχηματίζοντας έναν χάρτη και θα παραθέσουμε τους λόγους της διασποράς τους. Τέλος, θα παραθέσουμε κάποια συμπεράσματα για τη χρονολόγηση των όρων, τις τιμές υποθηκών αλλά και για τις σχέσεις των δανειστών με τα υποθηκευμένα κτήματα.
Keywords: όρος υποθήκης, γη, κράτος, κοινωνία, οικονομία, χρέη, επιγραφές