ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Αναντίρρητα, ο ρόλος των βιβλιοθηκών διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη σύγχρονη κοινωνία με την διάδοση γνώσης, την δυνατότητα της ενημέρωσης στο σύνολο του πληθυσμού αλλά και την διάδοση της πολιτισμικής κληρονομιάς. Βιβλιοθήκη δεν είναι μόνο τα βιβλία, τα ράφια, ο χώρος, ο τόπος αλλά η διάδοση της ανθρώπινης σκέψης με την μορφή της ανάγνωσης της περιεχόμενης στις συλλογές πληροφορίας, η σύμπραξη στη διαδικασία της ανακάλυψης, μάθησης και γνώσης. Δυστυχώς, σήμερα η ανάγνωση βιβλίων από την νεολαία έχει εκλείψει, καθώς η τεχνολογία έχει προχωρήσει δραματικά και κινδυνεύουμε σε λίγο να μην γνωρίζουν οι νέοι τι σημαίνει η φράση ανάγνωση βιβλίου. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας συνήθισαν να διαβάζουν βιβλία, γιατί μεγάλωσαν με αυτά και με την φιλοσοφία τους. Χρειάζεται όμως, να βρεθούν τρόποι, να διαδοθεί η αξία του βιβλίου, η ανάγνωση και τα οφέλη του σε όλες τις ηλικίες. Η ψηφιοποίηση των βιβλίων, αρχείων και μουσείων μπορεί να διευρύνει τους ορίζοντες, να κάνει πιο εύκολη και γρήγορη την χρήση τους, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι εκλείπουν τα μειονεκτήματα της φυσικής χρήσης του βιβλίου. Το άγγιγμα, το ξεφύλλισμα, η μυρωδιά, η σωματική επαφή, οι εικόνες, αυτή η ιδιαίτερη προσωπική σχέση με το βιβλίο. Είναι αναγκαίο να σκεφτούμε όλοι τρόπους για να προστατέψουμε το βιβλίο. Να τονιστεί η αξία του, ως σημαντική πηγή γνώσεων, κριτικής σκέψης, κοινωνικοποίησης, ανταλλαγής εμπειριών και συναισθημάτων.
Keywords: Δημόσιες βιβλιοθήκες, βιβλία, υπηρεσίες, δράσεις, στόχος.; Public libraries, books, services, actions, goal.