Διερεύνηση της εμπειρίας των μαθητών μουσικού σχολείου στο πλαίσιο του μαθήματος μουσικού οργάνου - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Αυτή η μελέτη έχει σκοπό να διερευνήσει την εμπειρία των μαθητών Μουσικού Σχολείου στο μάθημα μουσικού οργάνου. Η έλλειψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού μουσικών οργάνων, υποχρεώνει τους μαθητές είτε να αλλάζουν καθηγητή, είτε να παρακολουθούν το μάθημα μαζί με άλλους μαθητές. Οι αλλαγές στο σχολικό πλαίσιο επηρεάζουν τη μαθησιακή διαδικασία και οι έφηβοι μαθητές καλούνται να αντεπεξέλθουν στις ακαδημαϊκές απαιτήσεις και συγκεκριμένα στο μάθημα μουσικού οργάνου. Η έρευνα είναι μια μελέτη περίπτωσης που διεξήχθη σε Μουσικό Σχολείο της περιφέρειας. Στη διαδικασία των ημιδομημένων συνεντεύξεων συμμετείχαν οχτώ τελειόφοιτοι μαθητές της τάξης φλάουτου. Έξι κύριες κατηγορίες αναγνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια της ποιοτικής θεματικής ανάλυσης (Braun & Clarke, 2006) των συνεντεύξεων των μαθητών: (α) Μαθησιακές Προσδοκίες, (β) Μαθησιακή Διαδικασία, (γ) Σχέση Μαθητή – Καθηγητή, (δ) Κίνητρα που Επηρεάζουν την Μάθηση, (ε) Συναισθηματική Εμπλοκή στη Μουσική Εκπαίδευση και (στ) Συμβολή της Μουσικής στην Προσωπική Εξέλιξη των Μαθητών. Στην παρούσα έρευνα, συμπερασματικά, το μάθημα μουσικού οργάνου φαίνεται να δρα υποστηρικτικά στην ψυχοσύνθεση των εφήβων και να λειτουργεί ως μέσο εξωτερίκευσης των συναισθημάτων και εκτόνωσης του στρες. Η μάθηση κινητοποιείται από εσωτερικά και εξωτερικά κίνητρα, ενώ σημαντικός είναι και ο ρόλος του εκπαιδευτικού για τη μαθησιακή εξέλιξη του μαθητή.
Investigation of the experience of music high school students in instrumental classes
Keywords: μουσικό όργανο, εφηβεία, μουσικό σχολείο, μάθηση; musical instrument, adolescence, music school, learning