Ακροδεξιά σε Κάτω Χώρες και Σκανδιναβία: πολιτικός λόγος και διαφήμιση στην εποχή της alt-right και των κοινωνικών δικτύων - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της ύφεσης στην Ευρώπη (2008-2018), την προσφυγική κρίση (2015- σήμερα) οδήγησαν στην άνοδο υπερσυντηρητικών και ακροδεξιών πολιτικών κινημάτων. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που αναδύονται τέτοια κινήματα, η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, των μέσων διαμοιρασμού βίντεο και των κοινωνικών δικτύων έχει οδηγήσει στην αλλαγή της εκφοράς του πολιτικού λόγου και της παρουσίασης της πολιτικής διαφήμισης έτσι ώστε να προσαρμοστεί στις επιταγές και τις τάσεις της σύγχρονης εποχής. Λαμβάνοντας ως περιπτώσεις μελέτης κοινοβουλευτικά και εξωκοινοβουλευτικά κόμματα στις Κάτω Χώρες (Ολλανδία, Φλάνδρα) και στη Σκανδιναβία (Δανία, Νορβηγία, Σουηδία), θα εξεταστούν πολιτικοί λόγοι, διαφημίσεις, εξαγγελίες, κ.α. ώστε να διαπιστωθεί αν τα παραδοσιακά μέσα πειθούς της Κριτικής Ανάλυσης Λόγου (ΚΑΛ) χρησιμοποιούνται ακόμη και πώς αξιοποιούνται τα νέα μέσα διάδοσης πληροφοριών στη μετάδοση των μηνυμάτων των κομμάτων αυτών.

The outbreak of the global financial crisis and the recession in Europe (2008-2018), the refugee crisis (2015-present) led to the rise of ultra-conservative and far-right political movements. Although this is not the first time that such movements have emerged, the rapid technological development, and the growth of video sharing media and social networks has led to a shift of the political discourse expression and the presentation of political advertising towards the imperatives and trends of the modern era. Taking parliamentary and extra-parliamentary parties in the Low Countries (Netherlands, Flanders) and Scandinavia (Denmark, Norway, Sweden) as case studies, their political speeches, advertisements, proclamations, etc. will be examined in order to find out if the traditional modes of persuasion of the Critical Discourse Analysis (CDA) are still used and how the new means of disseminating information are utilized in the transmission of the messages of these parties.
Keywords: Σκανδιναβία, Ολλανδία, Φλάνδρα, ακροδεξιά, κριτική ανάλυση λόγου, κοινωνικά δίκτυα