Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Ο τουρισμός θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παγκοσμίως, όπου μέσα στα χρόνια αναπτύχθηκε αρκετά από την μία άκρη του κόσμου μέχρι την άλλη, δίνοντας την ευκαιρία σε εκατομμύρια ανθρώπους να εξασφαλίσουν μία θέση εργασίας. Στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως ένας από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομίας. Σκοπός της παρούσας εργασίας, που φέρει τον τίτλο «Η Επίδραση της Διοίκηση του Ανθρώπινου Δυναμικού στην Απόδοση των Εργαζομένων στις Ελληνικές Τουριστικές Επιχειρήσεις», είναι να εξεταστεί και να αναδειχθεί μέσα από την έρευνα, ο ρόλος και η σπουδαιότητα που έχει η ικανοποίηση των εργαζομένων του τουριστικού κλάδου, αναφορικά με τη σχέση που αναπτύσσουν με τους προϊσταμένους τους. Προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο στόχος διενεργήθηκε πρωτογενής έρευνα, στην οποία μελετήθηκαν µε τη μέθοδο του ερωτηματολογίου (on – line) οι απόψεις των εργαζομένων του τουριστικού κλάδου. Η ικανοποίηση των εργαζομένων αυτού του κλάδου είναι σημαντική καθώς πρόκειται για ένα κλάδο παροχής υπηρεσιών, στον οποίο οι εργαζόμενοι έρχονται σε συνεχή επαφή με τους πελάτες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, υπήρξε μία θετική συσχέτιση μεταξύ της ποιότητας των σχέσεων της διοίκηση και των εργαζομένων, με την πλειοψηφία των δεύτερων να εμφανίζει αυξημένη εργασιακή ικανοποίηση. Όσον αφορά την επαγγελματική εξέλιξη, οι απόψεις των περισσότερων ερωτηθέντων ήταν ότι υπάρχει καλή επικοινωνία και ότι προσφέρονται ευκαιρίες για εξέλιξη. Θα επισημανθεί ακόμα πως το στυλ διοίκησης επηρεάζει σημαντικά την εμπειρία αλλά και την ικανοποίηση των εργαζομένων. Με τη σειρά του το τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού, ενισχύει την ικανοποίηση και την παραγωγικότητα του προσωπικού του, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη δημιουργία σε ενός θετικού εργασιακού περιβάλλοντος. Κλείνοντας, τονίζονται οι δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν κατά την διάρκεια της έρευνας, αλλά και παρέχονται προτάσεις και ιδέες για τυχών μελλοντικές έρευνες.

Tourism is considered as one of the world's largest industries, where over the years it has grown considerably from one end of the world to the other, giving millions of people the opportunity to secure a job. In Greece it is characterized as one of the main pillars of the economy. The purpose of this study, entitled "The Impact of Human Resources Management on Employee Performance in Greek Tourism Enterprises", is to examine and highlight through research the role and importance of employee satisfaction in the tourism industry, in relation to the relationship they develop with their supervisors. In order to serve the objective, a primary research was conducted, in which the views of the employees of the tourism sector were studied by means of a questionnaire (on - line). The satisfaction of employees in this industry is important as it is a service industry in which employees are in constant contact with customers. According to the results of the survey, there was a positive correlation between the quality of management-employee relations, with the majority of the latter showing increased job satisfaction. Regarding career development, the opinions of most respondents were that there is good communication and that opportunities for development are offered. It will also be pointed out that the management style has a significant impact on the experience and satisfaction of employees. In turn, the human resources department, enhances the satisfaction and productivity of its staff, thus contributing to the creation of a positive working environment. In conclusion, the difficulties and problems encountered during the research are highlighted, and suggestions and ideas for possible future research are provided.
Keywords: ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ, ΗΓΕΣΙΑ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ