Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΩΣ ΜΕΣΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΡΟΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα εργασία προσεγγίζει με μια ιδιαίτερη πλευρά τον τρόπο ζωής των παιδιών Ρομά μέσα από την ματιά της μουσικής διδασκαλίας στο σχολικό πλαίσιο. Δίνεται έμφαση στον ρόλο της μουσικής στην ζωή των παιδιών Ρομά, στην επίδραση της μουσικής αλλά και στις ομοιότητες ή διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των ντόπιων παιδιών και των παιδιών Ρομά ως προς την κουλτούρα τον τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας. Η εργασία βασίζεται σε ένα εφαρμοσμένο project. Περιλαμβάνεται από δύο μέρη, το θεωρητικό και το πρακτικό. Πρόκειται για μια ποιοτική εφαρμογή με βασικά ερευνητικά εργαλεία την παρατήρηση και τη συνέντευξη. Πέραν της βιβλιογραφικής επισκόπησης, στο πως η μουσική μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη ένταξη των παιδιών Ρομά στο σχολείο, πραγματοποιήθηκε μια εκπαιδευτική παρέμβαση σε δημοτικό σχολείο της Κατερίνης σε τμήμα ένταξης παιδιών Ρομά. Τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής εφαρμογής καταγράφηκαν μέσω της παρατήρησης αλλά και των ημερολογίων της εκπαιδευτικού-ερευνήτριας . Τα αποτελέσματα περιγράφουν τη σχέσης της μουσικής με τα παιδιά Ρομά στο δημοτικό σχολείο και διαφωτίζουν κάποιες πλευρές του βιώματος των παιδιών στο εκπαιδευτικό πλαίσιο, των σχέσεών τους με τους δασκάλους και το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού του σχολείου και τις εκπαιδευτικές ανάγκες τους, όπως προέκυψαν από την παρούσα μελέτη.

This research focuses on the life of Roma children in the school context through the perspective of music teaching. Emphasis is placed on the role of music in the lives of Roma children, on the impact of music in their everyday life, but also on the similarities or differences that exist between local children and Roma children in terms of their living culture. The dissertation follows a research approach with two parts, the theoretical and the practical. It is an educational project with observation and interview as basic methodological tools for data collection. In addition to the literature review, a practical intervention was carried out at a primary school of Katerini in the integration class of Roma children. The educational project was carried out in the integration class, and my data was gathered through observation and diaries of the teacher- researcher . The results describe the relationship of music with Roma children in primary school and shed light on some aspects of children's experience in the educational context, their relationships with teachers and the whole student population of the school and their educational needs, as revealed by this study.
Music as a means of socialization and inclusion of Roma children in primary school
Keywords: μουσική παράδοση, Ρομά, κοινωνικοποίηση, ένταξη, άτυπη μάθηση μουσικής, διαπολιτισμική εκπαίδευση.; music tradition, Roma, socialization, integration, informal music learning, intercultural education.